Сюзанна Бобкова

Дата: 26.05.2010

У Львові збирають кошти на порятунок скульптури Меркурія, який розташований на будинку № 3 на вулиці Січових Стрільців. Ініціатором проекту виступили ініціативна група молоді та голова ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історичної культури Андрій Салюк.

Перш ніж скульптуру реставрувати, її потрібно обстежити, підготувати первинну документацію (це коштує 3-5 тисяч грн.). За словами Салюка, кошторис проекту реставрації такого об’єкта вартує близько 25-30 тис. грн. Третій етап, реставрація самої скульптури з декоративним елементом, коштує близько 300 тис. грн. «Сподіваємось, що нам допоможуть спонсори. Наприклад, є величезна стаття витрат на встановлення риштування. Якщо якась будівельна організація захоче нам допомогти і заспонсорувати риштування, можемо встановити на них рекламу цієї організації, і кошторис зменшиться», – зазначив Андрій Салюк.

Активна ініціативна група налічує кількадесят небайдужих львів’ян. «Ми розмістили заклик в інтернет-середовищі про те, що є така скульптура, давайте її рятувати. Прийшли прості люди: не архітектори, не скульптори, а звичайні люди – студенти, яким не байдуже», – зазначила представник ініціативної групи Марина Довженко.

«Статуя Меркурія зараз у дуже поганому стані. Скульптура змонтована на металевому штифті, котрий дуже поіржавів, його треба укріплювати. Ще рік тому скульптура мала праву руку, сьогодні цієї руки немає. Триває руйнація скульптури, яка становить серйозну небезпеку для перехожих», – зазначив Андрій Салюк.

Організатори акції сподіваються силами жителів міста профінансувати перші два етапи, тобто зібрати близько 30-35 тис. грн. і розробити документацію. «Щоб потім було з чим іти до серйозних інвесторів і говорити з ними про серйозну суму», – додав Андрій Салюк.

Із досьє «ВЗ»

Статую Меркурія було створено разом із будинком, який вона прикрашає, у 1887 році. Скульптура вінчає аттик неоренесансної споруди і є втіленням залізничного руху, як найшвидшого на той час. Біля Меркурія можна побачити дітей, які тримають атрибути залізниці.

Автором скульптури є професор Львівської політехніки Леонардо Марконі. Його скульптури також можна побачити на аттику Львівської політехніки, будівлі Галицької ощадної каси («львівська статуя Свободи»), зараз це Музей етнографії, на фасаді «ґранд-готелю», також скульптури на готелі «Жорж», виконані за проектом Марконі.

Джерело: «Високий Замок»