2011 р. У Львові на скульптуру Меркурія встановлюють риштування

28 вересня у Львові розпочався третій, завершальний етап ініціативи «Врятувати Меркурія»: на скульптуру Меркурія, що оздоблює будинок на вул. Січових стрільців, 3, встановлюють риштування для подальшого проведення реставраційних робіт.

«Цього тижня закінчимо монтаж риштування. На будинку ще треба зняти захисну сітку. І з наступного тижня реставратори почнуть активну роботу», – повідомив ініціатор акції «Врятувати Меркурія» Остап Малашняк.

Після встановлення риштувань реставраційні роботи розпочнуться з очищення пам’ятки від знищених фрагментів і укріплення тих її частин, яким загрожує руйнування.

«Скориставшись безпосереднім доступом до пам’ятки, фахівці доповнять і деталізують результати обстежень, отримані під час перших двох етапів, і уточнять технологічні процедури реставрації. На час холодної пори року, несприятливої для проведення робіт на об’єкті, пам’ятку буде законсервовано. Упродовж пізньої осені, зими та ранньої весни виготовлять доповнення втрачених частин скульптури із матеріалів, аналогічних автентичним. Навесні, із настанням нового реставраційного сезону, буде проведено повну реставрацію поверхні пам’ятки і відновлення її втрачених частин», – запевняють рятівники Меркурія.

Третій етап робіт, зі їх слів, дасть змогу повернути львівському Меркурієві його автентичний вигляд і відновити його колишню красу.

До третього етапу порятунку Меркурія долучились Німецьке товариство міжнародної співпраці (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), а також львівське підприємство ТзОВ ВТФ “Меркурій-Центр”, яке надало риштування для проведення реставраційних робіт.