2012 р. Історична аптека у Львові на пл. Соборній – в небезпеці

Депутат Львівської міської ради Яромир Самагальський просить перевірити ситуацію з аптекою на пл. Соборній, 1-2. “Це історична аптека, яку можуть перепрофілювати”, – повідомив він 23 січня на засіданні виконавчого комітету Львівської міськради. “Частина аптеки – у приватній власності, частина – в оренді. За моєю інформацією, та частина, що у приватній власності, – перепродана. І є намір взяти в оренду і викупити другу частину. Все це нічого, але люди, які це зробили, планують там повне перепланування. А там є гіпсова ліпнина, старі меблі… Я не можу перевірити повністю цю інформацію, але потім може бути пізно”, – сказав Самагальський.

Водночас перший заступник міського голови Львова Олег Синютка доручив керівникам управлінь комунальної власності та охорони історичного середовища перевірити ситуацію і винести відповідну інформацію на засідання виконкому.

Як інформував ZAXID.NET, аптека «Під патронатом угорської корони» (вул. Соборна, 1) заснована 1772 року. «Туристи часто до нас заходять. Знимкують тут, знімають на відео. Вони говорять, що є багато аптек, але старі аптеки мають свою душу», – розповідала раніше ZAXID.NET завідувачка аптеки Лілія Ляшовська. – Тут балкони з модрини, збережений інтер’єр, ковка, є старі ваги. Ми своїми силами намагаємося утримувати в належному стані аптеку, але приміщення потребує більших затрат, які ми не маємо можливості витратити на покращення інтер’єру. До речі, і будинок в якому ми знаходимося є одним з найбільш рідкісних у Львові».

В історичних джерелах можна знайти ще один цікавий момент, щодо цієї аптеки. У 1871 році її купив Якуб Піпес-Поратинський, який походив з лікарської родини і працював у аптеці «Під срібним орлом». А ще Якуб Піпес-Поратинський займався розвитком курорту Моршин, тому моршинські мінеральні води і сіль спочатку потрапляли в його аптеку.