2008 р. Історичний архів у Львові оснащений по-сучасному, але йому бракує площ – Ольга Музичук

Дата: 30.09.2008

«Загалом бюджет від цього року почав виділяти кошти на розвиток архівної справи, для підтримання архівних будинків – це факт, фінансування архівів іде», – у коментарях ЗІКу зауважила сьогодні, 30 вересня, під час перебування у Львові заступниця голови Державного комітету архівів України Ольга Музичук.

«Я знаю, що фасад львівського історичного архіву ремонтується до «Євро-2012», приміщення як пам’ятка архітектури потрапила у перелік об’єктів, що мають бути репрезентовані під час Євро. Очевидно, що й реставрація даху відбувається за бюджетні кошти, хоч я не знаю цього докладно, бо не розподіляла їх. Львівський історичний архів оснащений усім, що потрібно для сучасного архіву: є і сигналізація, і відео спостереження, і оргтехніка, і локальна мережа, і система контролю доступу.

Але я хочу нагадати львів’янам, що цей архів розміщується у не спеціальному приміщенні, а в пам’ятці архітектури, яка охороняється законом. Тому є певні вимоги закону щодо проведення капітальних ремонтів у пам’ятці. Це конфліктує із вимогами, які висуваються до архівних приміщень. Якби архів не волів щось поміняти чи модернізувати, він цього не може здійснити, доки перебуває в пам’ятці.

Хоча архів у цьому приміщенні існує від 17 ст. однак воно пристосоване і не відповідає за параметрами сучасним вимогам. Тут жінки змушені драбинами діставати із височенних стелажів грубезні фоліанти, бо це продиктовано особливостями будівлі, де розміщено архівосховища. Сучасні архіви мусять бути максимум 3 м заввишки.

Уже 5 років архів звертається до місцевих адміністрацій, щоб йому виділили додаткові приміщення, тому що свого часу сюди в алярмовому порядку були перенесено понад 95 тисяч справ з приміщення на вул. Підвальній, яке треба було звільнити примусово. Уже не раз керівництво архіву піднімало це питання на всіх рівнів, але жодної реакції на це нема абсолютно.

Державний комітет також неодноразово просив про це, розуміючи львівські проблеми, та ніхто не вважає за потрібне це зробити, усе спускається на місцевий рівень і все тут «тоне», – сказала Ольга Музичук.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»