Костел св.Андрія

Костел св.Андрія

Розмір зображення: 600:800 піксел

Костел бернардинів 1606 – 1630 рр., архіт. П.Римлянин, А.Прихильний [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Костел св.Андрія 1600 – 1630 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Мартін Альтамонте (1657 р., Неаполь – 1745 р., Відень) намалював образ св.Яна з Дуклі для костелу бернардинів у Львові [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 112].

В 1740 р. польський львівський маляр Р.С.Бартницький брав участь у виконанні фрескових розписів у костелі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 114].

Український художник-василіянин Василь Береза (1754 – 1827 рр.) виконав для цього костелу образ св.Михаїла (за зразком образу Гвідо Рені) [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 115]. У базі даних “Образ ангела у християнському мистецтві” серед робіт Г.Рені образу св.Михаїла нема.

В 1738 – 1740 рр. над розписом костелу працював львівський маляр Р.Бортницький. Він був головним виконавцем орнаментів [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 117].

В 1738 – 1740 рр. фресковий розпис у костелі виконували П.Й.Волинський, Венедикт Мазуркевич, П.Срочинський. В.Мазуркевич виконав також кілька ікон до костелу [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 122, 144].

В 1742 р. майстер Себастіян Екштейн (з м.Брно, Моравія) виконав фрески у закристії та ризниці костелу [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 130].

Картину “Апофеоз св.Яна з Дуклі” у костелі виконав, як гадають, маляр-француз Іоан Крузеваль (у Львові працював з 1596 р., тут і помер в 1650 р.) [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 141].

Польський маляр Франціск Лексицький (1600 р., Краків – 1668 р., Гродно) намалював картину “Розп’яття Христа” (копія з Рубенса) для цього костелу [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 142].

Італійський живописець Джузеппе Педретті працював у Львові в 1730 – 1732 рр. Він виконав портрет воєводи Северина Ржевуського та образ св.Яна з Дуклі перед богородицею в цьому костелі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 152].

В 1738 і 1740 рр. львівський маляр Й.Срочинський брав участь у виконанні фрескового розпису костелу [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 164].

Львівський маляр Станіслав Строїнський (1725 – 1802 рр.) виконав фресковий розпис у костелі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 165].

Церква св.Андрія Первозваного. Греко-католицька (станом на 2001 р.). Нові вітражі встановлено в 1994 – 1997 рр.

Адресу № 3 має храм святого Андрія Первозванного УГКЦ, освячений у лютому 1991 року.

Джерело: “”, 26 червня 2008 року, № 90 (398)