[1909 р.] Розгортка вул. Староєврейської

Розмір зображення: 848:294 піксел

Русунок з натури Ф. Ковалишина [Bałaban M. Dzielnica żydowska, jej dzieje i zabytki. – Lw.: 1909, s. 81.]

Підписано рисунок так:

З лівого боку – виду вул. Бляхарської [Івана Федорова], потім наріжний будинок Бляхарська 31 і Боїмів [Староєврейська] 35, 37, далі порожнє місце (нині будинок 39). Потім міська Бет гамідраш, нині перебудована. Один фасад по вул. Боїмів, а другий – по вул. Шклярській, котра в давнину звалась Лазенною. У глибині видно браму жидівської міської лазні, а за нею на далекому плані – вежу Волоської церкви [вежа Корнякта]. Останні будинок з правого боку – то «Народна школа ім. Абр. Кона», обернена одним фасадо ду вул. Шклярської, другим до вул. Боїмів (№ 43), а третім до вулиці «За зброївнею» [Арсенальної]. З праого боку рисунку – фрагмент міського арсеналу. В 16 – 18 ст. на місці будинків № 39 – 41 були жидівські крамниці, а на місці будинку № 43 – дерев’яна божниця (міська Бет гамідраш).

Слід знати, що вулиці Шклярської нині не існує, вона забудована і перспективи від вул. Староєврейврейської на вежу Корнякта нині побачити не можна.