Синагога “Золота роза” (№ [39])

Акварель А.Каменобродського. Поч. XX ст.

Синагога “Золота роза” 1582 р. (руїни) (вул.І.Федорова, 27) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51].

Збудована у 1580-х рр. на кошти Ісаака бен Нахмана, архітектор Павло Римлянин [Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, p. 79].

Синагога “Золота роза” 1582 р. (руїни) (вул.Староєврейська) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Синагога „Золота Роза”, 1582 p., м.Львів, вул. Староєврейська. Зруйнована в 1941 р. Передбачено відтворення [Пам’ятки України, 1999 р., № 1, с. 105].

Адреса по ву.І.Федорова, 27 – це якесь непорозуміння. Логічніше було б – Староєврейська, 39.

Історія і легенда про цю синагогу викладена в книзі Маєра Балабана [Bałaban M. Dzielnica żydowska, jej dzieje i zabytki. – Lw.: 1909, s. 64 – 67]. Стисло: засновником був Ісаак (Іцик, Іцхак) Нахматович. Він мав сина Нахмана, а той був одружений із Розою. Цю Розу прозвали «Золотою» за її великі багатства. Вона помера у вересні 1637 р., лишивши спадок своєму єдиному сину Ісааку (слузі короля Валидслава 4-го). Тому цю синагогу звали також синагогою Нахмановичів.

В 1620 р. львівський католицький архієпископ Дмитро Соліковський спеціально скаржився до Риму, що у Львові вимуровано синагогу Нахимовичів [Балабан, с. 21].

Маленька божниця стояла проти міського арсеналу з 1555 по 1798 р. В 1580 р. голова єврейської громади Ісак Нахманович купив у міста площу і спорудин на ній власний будинок (вул.І.Федорова, 27) та приватну синагогу. Будував цю синагогу архітектор Павло Щасливий в 1582 р. Її прозвали “Турей захав” (Золоті ворота). В народі за нею закріпилась назва “Золота роза”. В 1604 р. синагога стала гомадською, головною божницею міста. Тут зберігались книги та скарбниця. Тут діяли кагальний суд, школа та бібліотека. Споруда зруйнована гітлерівцями в 1942 р. Від неї лишився фрагмент північної стіни, законсервований.

В 1799 р. на місці старої синагоги спорудили Велику синагогу. Вона повністю зруйнована гітлерівцями.

Єврейське «місце сум’яття» у Львові доведеться переплановувати (10 Грудня 2012)