2008 р. Синагога «Золота роза» у небезпеці

Ольга Читайло

Дата: 10.10.2008

Cинагозі “Золота роза” загрожує небезпека, стверджують археологи, які минулого року здійснювали розкопки на руїнах. Такої ж думки і Львівська міська рада.

«Зараз там нічого не робиться. У такому стані, як є нині, об’єкт не може увійти в зиму, – розповідає кореспондентові “Леополіса” заступники міського голови з гуманітарних питань Василь Косів. – Потрібно робити консервацію. Міська рада займеться цим питанням».

За словами наукового співробітника інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України, керівника групи археологів, що здійснювала розкопки, Юрія Лукомського, розкопки зупинили на початковому етапі: “Минулого року ми здійснили приблизно 15 відсотків робіт, – розповідає він. – У 2008 мали взятися за основний пласт роботи, але замовник вирішив призупинити розкопки. Нам пояснили, що причина у високому рівні ґрунтових вод у цьому районі – неподалік є криниця. Проте вода не є настільки суттєвою перешкодою для археолога, щоб виникла потреба у призупинці розкопок”.

За словами Юрія Лукомського, переривати археологічні дослідження не можна, адже це завдає великої шкоди пам’ятці: “Все потрібно робити планомірно, етап за етапом, – говорить він. – Зараз на цій території – вода, охорони немає, вночі біля загорожі збираються якісь люди, їм паркан не перешкода – знають, як зайти на територію.

Вони завдають значних збитків пам’ятці. Минулого року на зимовий період ми здійснили консервацію розкопок. Тепер, на мою думку, треба робити “глуху” консервацію. У такому стані, як сьогодні, руїни синагоги перебувати не можуть!”. Директор представництва в Україні американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу Шейхет Мейлах має щодо цього іншу думку: “Ми були змушені призупинити розкопки, – розповідає він кореспондентові “Леополіса”.

– Територію постійно наповнювали каналізаційні води. Наголошую: саме каналізаційні, а не криничні. Майже повністю осушивши криницю, помітили, що туди все одно надходить вода. Здали на аналіз – виявилося, каналізаційна. Ми зверталися з цією проблемою до міської влади. Нам обіцяли вирішити все до 15 серпня, надворі – жовтень і жодного руху. Ми не закопуємо зараз ділянку – спостерігаємо за рівнем води, але на зиму доведеться її закопати”.

Нагадаємо, розкопки “Золотої рози” розпочали минулого року. Пам’ятка включена до затвердженої урядом у 1999 році програми відтворення видатних пам’яток історії та культури України, тому йшлося навіть про можливість її відбудови.

Джерело: “Високий Замок”