2011 р. У Львові реалізують проект впорядкування площі Трьох синагог

У Львові втілюватимуть проект впорядкування площі Трьох синагог. Автором проекту є група архітекторів з Берліну – Франц Решке, Пауль Решке та Фредерік Шпінгер.

«Оцінювати конкурс погодились найкращі архітектори з усього світу – це і США, і Швейцарія, і Німеччина. А також відомий у Львові архітектор з Ізраїлю Сергій Кравцов. Однією з основних умов конкурсу є можливість подальшої реставрації руїн синагоги «Золота Роза», – повідомила експерт GIZ Іріс Гляйхман.

Як повідомили у прес-службі Львівської міської ради, переможцями конкурсу в трьох номінаціях стали групи архітекторів з різних країн світу. Зокрема найкращий проект із впорядкування площі Трьох синагог представили архітектори з Берліну (Німеччина) – Франц Решке, Пауль Решке та Фредерік Шпінгер. Архітектор Роніт Лоброзо з Єрусалиму (Ізраїль) переміг у підконкурсі на впорядкування території колишнього єврейського цвинтаря на вулиці Рапопорта, найкращий варіант архітектурного вирішення території колишнього Янівського концтабору розпрацювала група архітекторів зі Сполучених штатів Америки – Мінг-Хо, Цеанта ля Гранже, Вей Гуант.

Зараз у Львові перебуває архітектор, який переміг у підконкурсі «Площа трьох синагог – єврейська серцевина історичного Львова» – Франц Решке.

«Центром цієї ділянки є територія, на якій знаходились три дуже важливі будівлі – Велика міська синагога, Дім навчання, приватна синагога «Золота Роза». Попри те, що будівлі були зруйновані під час ІІ Світової війни, ці території мають свою атмосферу. Власне цих три різних атмосфери ми вирішили зберегти в нашому проекті.

Територія руїн синагоги «Золота Роза» – територія спогадів, де збережені руїни самої синагоги. Тут буде зроблений дощатий настил, по якому можна буде підійти до руїн, але не затоптувати їх. Місце, де стояла велика міська синагога, ми хочемо залишити порожнім – це буде місцем сум’яття. З’єднанням цих двох місць – територія, де стояв дім навчання Бейт га Мідраш, має стати місцем зустрічі, місцем навчання та історії цієї площі.

Ця територія буде озеленена, на вулицях, що вестимуть до площі, буде виконано інформаційне ознакування, а на самій площі передбачено місця для сидіння та для інформаційних матеріалів. Завдяки цьому площа стане громадським місцем», – розповідає про ідею проекту автор Франц Решке.

Нагадаємо, минулого тижня відбулись громадські слухання щодо проекту «Площа трьох синагог – єврейська серцевина історичного Львова».

«Були внесені деякі досить конструктивні ідеї, зокрема щодо освітлення, або актуалізації конкурів синагоги «Золота Роза», але в цілому вони зовсім не змінюють проект. Всі зауваження будуть враховані. І зараз ми будемо активно працювати, щоб якнайшвидше втілити в життя цей проект», – повідомила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Планується, що проект буде реалізований у співпраці Львівської міської ради, підприємців, що мають бізнес на площі Трьох синагог, та інвесторів, які зацікавленні в увічненні пам’яті єврейського минулого.

Нагадаємо, у Львові 2010 року було проведено міжнародний конкурс на найкращу ідею щодо впорядкування та вшанування місць, пов’язаних з єврейською історією. Йшлося про впорядкування трьох місць: біля руїн синагоги «Золота Роза», біля пологового відділення на вул. Рапопорта, де зараз є зелена зона (там був старий єврейський цвинтар), а також територія колишнього Янівського концтабору.