2009 р. Урятувати польських героїв

Мар’яна Вербовська

Дата: 27.07.2009

Пам’ятникові Кілінському, що у Стрийському парку, повернуть первісний вигляд. Від травня цього року в місті триває реставрація пам’яток за кошти польського міністерства культури та національної спадщини. Рятувати вирішили найперше гробівці на Личаківському кладовищі та пам’ятник Янові Кілінському.

– Головні недоліки пам’ятника: брак деяких деталей та наявність цементу, – розповідає Сергій Якунін, старший реставратор управління охорони історичного середовища ЛМР. – Попередні реставратори, які працювали тут близько 60 років тому, латали відламаний ніс за допомогою цементу, який псує камінь і перетворює його на пісок, тому колишні недоліки нині заново доводиться переробляти.

Реставратори застали пам’ятник у жалюгідному стані: відламана частина руки, пощерблений ніс, нема шаблі та прапора у лівій руці. Фахівці припускають, що у Кілінського стріляли або ж шпурляли важкими предметами. Старожили, які прогулюються біля скульптури, розповідають, що пам’ятають, що у руках Кілінського майорів прапор, але сказати, що саме було причиною його втрати, ніхто не може.

Під час відновлення пам’ятника, місцеві реставратори стали свідками мимовільного відкриття – знімаючи плити на основі пам’ятника, вони знайшли сховок, правда, без скарбів. У невеличкому засіку знайшли шматок дерев’яного держака від прапора. Сам пам’ятник звели у 1894 році й відтоді реставрували його єдиний раз, цьогоріч його “ремонтують” удруге.

Над відновленням монумента працюють два львівські фахівці Сергій Якунін та Тарас Бенях, які обіцяють завершити роботи до кінця вересня. На той час у Кілінського з’явиться новий ніс, шабля та прапор, крім того, його почистять від пороху та кіптяви.

– Реставратори обмінюються досвідом, польські колеги привезли апаратуру, якої у нас немає. Дуже добре, що польське міністерство підтримує такі проекти. Але фінансування мало б проводитися з двох міністерств. На жаль, поки що цього немає. Точної суми за реставрацію об’єктів наразі немає, оскільки поляки платять за кошторисом уже виконаних робіт, – розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Паралельно тривають реставраційні роботи на Личакові – там повертають первісний вигляд шістьом надгробкам: Маркіяна Шашкевича, Артура Гротгера, Кароля Шайнохи, Ісака Ісаковича, Марцелі Цємірського та родини Венцель (найстаріший надгробок Личаківського цвинтаря). Роботи планують завершити до жовтня. Окрім Львова, реставраційні роботи за кошти поляків проводять також у Жовкві, Лопатині, Кам’янецьПодільському та інших містах.

Джерело: “Суботня пошта”