Пояс. 16 ст.

Пояс. 16 ст.

Розмір зображення: 800:373 піксел

Деякі види золотарських виробів, як, наприклад, срібні пояси, вважалися специфічно львівськими і були приналежністю шляхетського та заможно-міщанського вбрання. Всю поверхню такого досить широкого шкіряного «львівського паса» поспіль вкривали срібними, нерідко позолоченими орнаментованими бляхами у вигляді кіл або овалів, що чергувалися з прямокутними платівками, які мали глибокі вирізи з обох боків. Пряжка, або клямра, пояса мала вигляд прямокутної скриньки, в якій часом носили гроші. Орнаментація блях складалася головним чином з розеток ренесансного типу. На клямрах часто зображували міфологічні сцени, постаті королів, лицарів тощо. Ці малюнки, як і орнаментика, були гравірованими та карбованими. До пояса прикріплювали накладки, виконані способом ажурного лиття (с. 379 – 380).

Львівський пояс. XVI ст. Львівський музей етнографії та художнього промислу.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 378.