Театральна вул.

Театральна вул.

Із площі Катедральної на північ прямує вулиця Театральна.

З початку XV століття й до 1871 року різні її частини в різні часи називали: Пекарською (бо тут був цех пекарів), За Ятками або Різницькою (бо перед Катедрою стояли різницькі ятки, де торгували м’ясом), Шпитальною Св. Духа (адже на теперішній площі Івана Підкови був шпиталь і монастир Святого Духа), Францішканською (оскільки в районі Народного дому в XVII столітті був монастир францішканів), Довгою (бо була тоді й, до речі, залишилася дотепер найдовшою вулицею Середмістя), й нарешті 1871 року – Театральною на честь Скарбківського театру, збудованого 1842 року (тепер театр імені Марії Заньковецької).

На цій вулиці у 1890-х роках вперше в Україні для освітлення використали люмінесцентні лампи. 1916-го поляки перейменували її на Рутовського на честь президента міста Тадеуша Рутовського, який під час російської окупації 1914-1915 років приніс багато користі для громади Львова а потім росіяни ув’язнили його. Із 1944 р. вулицю знову почали називати Театральною. Забудова вулиці: бароко, ампір, класицизм, неоренесанс, сецесія.

Джерело: “”, 2 лютого 2007 року, № 17 (87)