Юлія Тунік-Чорна

Музеї – далеко не найвідвідуваніші місця. Тамтешні працівники це добре часто заохочують відвідувачів різноманітними акціями, серед яких найпопулярніша – День відкритих дверей.

Таку практику давно впровадив у свою роботу Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького – у визначені дні можна безкоштовно відвідати той чи інший відділ музею. Кожної першої п’ятниці місяця свої двері відчиняє один із таких відділів – Художньо-меморіальний музей ім. І. Труша (вул. І. Труша, 28).

Одначе, як пересвідчилася кореспондент «ВЗ», навіть у цей день відвідувачі сюди не поспішають.

«Нелегко буде комусь добутися до садиби Труша», – думаю, оминаючи ремонтні «катакомби» на вул. Є. Коновальця. Запитую у перехожих – не знають, де вулиця Труша, а про музей – тим більше. Нарешті потрапляю у пункт призначення, який… лякає безлюдністю. У День відкритих дверей Музей ім. І. Труша зустрів мене… зачиненими дверима. Дзвоню у дзвінок, чую, як клацає дверний замок. Вочевидь, я – перший відвідувач.

«Наш музей знаходиться на околиці міста, а через ремонт доріг до нього ще проблематичніше добратися, – розповідає кореспондентові «ВЗ» завідувач Художньо-меморіального музею ім. І. Труша Роксолана Козак. – Ми навіть нашим сусідам розкидали рекламки у поштові скриньки, бо ж не всі знають, що живуть поруч із музеєм. І коли туристи запитують, вони не в змозі показати до нас дорогу». Жінка визнає – зараз із відвідувачами сутужно. Час від часу приводять школярів, працівники влаштовують їм цілі культурологічні лекції.

«Інколи на день можуть прийти чотири групи, і вони не можуть розминутися у наших коридорах, а інколи за день завітають лише три людини», – каже Роксолана Козак. У звичайний день вхідний квиток для студентів коштує 3 грн., для дорослих – 8 грн. Якщо ж замовляти екскурсію, вона обійдеться у 25-40 гривень, залежно від кількості і категорії відвідувачів та й від самого характеру і тематики екскурсії.

Зараз у Музеї ім. І. Труша виставлено 44 його твори, зокрема основний акцент зроблено на портретах. У нинішній експозиції – портрети Івана Франка, Михайла Драгоманова, Володимира Антоновича, Фелікса Щасного-Сельського, Іллі Кокорудзи, Михайла Жученка та й автопортрет самого Івана Труша. Колекція творів Труша у Національному музеї – одна з найбільших в Україні і складає 316 живописних робіт, 4 рисунки, 1 акварель і численні архівні матеріали. 180 творів зараз експонуються у Сопоті (Польща). Загалом Іван Труш створив близько 6 тисяч робіт, і вже за життя художника було чимало фальсифікаторів його творчості.

Затишну садибу музею доповнює зелений сад, у якому ростуть рослини, посаджені ще самим Трушем. Серед них – кримська сосна, що росте не вгору, а плететься корінням по землі. Художник сам за нею доглядав і любив малювати. Був невибагливим і щодо квітів – малював прості рослини, як-от настурції, щоправда, ніколи не зрізав їх, а писав «наживо». У Музеї ім. І. Труша ще багато усіляких цікавинок, які варто побачити.