Давні споруди

Католицька каплиця на старому цвинтарі була у 1901 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 682 – 689].

Католицька каплиця на новому цвинтарі була у 1901 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 682 – 689].

Церква Покрови збудована у 1771 р. – кам’яна одноверха. У 1818 р. до вівтаря прибудовано ризницю і паламарню. Від землетрусу 1839 р. склепіння потріскались, стягнуті залізом. У 1862 р. окремо від церкви збудована кам’яна дзвіниця. У 1872 р. нова дзвіниця надбудована над фронтоном. Новий іконостас 1810 р. – 4-ярусний. Парафія – по берегах р.Дерло [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 682 – 689].

Церква Покрови збудована в 1771 р. – триконхова. В 1818 р. до вівтаря добудовано паламарню і ризницю. В 1873 р. з заходу добудовано кам’яну дзвіницю [Сіцінський Ю. Вплив візантійсько-атенської архітектури на будівництво мурованих церков на Поділлю. – Записки наукового товариства ім.Шевченка, 1925 р., т. 138-140, с. 52; Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 479].

Церква Преображення у передмісті Дерло існувала до 1771 р. – дерев’яна, скасована через ветхість [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 682 – 689]. Збудована, імовірно, після 1713 р., коли почалось відновлення міста.

Вірменський костел відвідин пресвятої богородиці збудовано у 1772 – 1791 рр. – кам’яний. Шанований образ божої матері з латинським написом 1671 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 682 – 689].

Вірменський мурований костел Благовіщення збудовано у 1772 – 1791 рр. Чудотворний образ божої матері. У 1810 – 1816 рр. тут був осідок вірменського біскупства у Росії. У 1850 р. слугував католицьким парафіальним костелом [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 38].

Вірменський костел св.Григорія збудовано у 1743 р. – дерев’яний. Розібраний через ветхість у 1792 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 682 – 689].