1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Майже прямо на північ від Ковеля розташований на річці Турії, недалеко від с. Запруддя, хутір Мильці з відомим Милецьким монастирем, заснованим у 1542 р. князями Сангушками. Турія тут стає досить великою і повноводною рікою, що неохоче несе свої води в Прип’ять. Коли їхати з Ковеля, то здалека видно якусь темну цяточку. Їдеш-їдеш, а вона все так само далека. І тільки коли переїдеш Турію і побачиш монастирський ансамбль, стає зрозуміло, чому його видно так здаля. Здавалося б, що на десятки кілометрів тут ніде немає жодного підвищення рельєфу, однак один пагорок таки знайшовся і його обрали місцем для монастиря. Хоч пагорб і невисокий, але, розташований на рівнині, він зорово дуже збільшується і тому його видно здалека.

З усіх споруд монастиря найцікавішим є великий чотиристовповий храм з одним верхом. У нього опорні стовпи оригінальної форми із зрізаними кутами, так що їх внутрішні площини йдуть паралельно підбанним парусам, а далі плавно переходять в них, але не так, як при хрещатій формі стовпів, коли вони перетинаються під кутом. Східна пара стовпів – шестигранні, правильної форми, а західні – п’ятигранні, неправильної форми. На фасадах, по осі опорних стовпів, замість пілястр виступають досить великі контрфорси, а під карнизом пробігає смужка поребрика. Очевидно, суворий, аскетичний образ храму більше відповідав чернецьким ідеалам.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 170 – 171.