2008 р. Підтоплена Парасківська церква потребує ремонту

Інна Червінчук

Дата: 03.10.2008

Липнева повінь у Могилеві-Подільському на Вінниччині підтопила Параскеєвську церкву та Миколаївський собор. Їх називають пам’ятками національного значення. На ремонт церкви необхідно 320 тис. грн, собору – 122 тис.

– Ці пам’ятки архітектури і містобудування на балансі міської ради. Ми зробили кошториси на ремонтні роботи, тепер чекаємо грошей. Коли вони надійдуть – ніхто не знає, – каже виконувач обов’язків начальника відділу культури і туризму Могилів-Подільської міськради Оксана Янушкевич, 37 років.

– Добре, що на п’ять закладів культури дали мільйон 591 тисячу гривень. Нині відновлюють художню школу, юнацьку бібліотеку та міський парк. Ремонтують музичну школу та Будинок творчості. Їх звели наприкінці XIX століття. У будівлі музшколи жив городничий Хаджі з родиною. А у теперішньому Будинку народної творчості – його челядь.

У Могилеві від стихії постраждали чотири будинки, які мають статус пам’яток культури місцевого значення. Їх відновлюватимуть комерційні структури, що орендують там приміщення.

Дощі пошкодили також церкви у селах Тропова, Слобода-Яришівська та Сугаки Могилів-Подільського району. Ці храми називають пам’ятками культури місцевого значення.

– На культові споруди держава дає кошти, лише якщо це архітектурні пам’ятки, – пояснює заступник начальника відділу у справах релігії Вінницької облдержадміністрації 33-річний Петро Кирилішин.

Джерело: “Газета по-українськи”