Брацлав смт

Історичні адміністративні поділи

Назву пояснюють двояко: 1. “брат” + “слава” = братська слава князів Коріатовичів; 2. від імені якогось князя Брячислава. Напад татар в 1478 р. Укріплення збудовані в 1497 р. Напади татар і волохів у 1498 – 1503 рр. В 1551 р. татари здобули замок, він відновлений в 1552 р. В 1569 р. місто призначене центром Брацлавського воєводства, з 1598 р. центр перенесено до Вінниці. У 2 п.18 ст. було 2 уніатських церкви [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 123 – 124].

Фортеця кін.14 – поч. 15 ст. (дерев.) [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток]. [Зруйнована, зрозуміло.]

За описом 1552 р. було 7 церков і 1 костел [АрхЮЗР, ч. 7, т. 2, с. 20].

В 1581 р. згадується Брацлавський монастир [Акты западной России, т. 3, № 129], але, здається, там йдеться про Браслав у Білорусії.

В 1651 р. під час штурму замку загинуло 4 священики (мемуари А.С.Радзівіла) [Свєшніков І.К. Битва під Берестечком. – Льв.: Слово, 1992 р., с. 69].

З 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108.].

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 10 – 11 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

В 1905 р. поруч існувало окреме село Ксендзовка (Ксьондзівка) (3 версти від Брацлава, 4 версти від Монастирського) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 236]. Зараз в точці на цих віддалях ніякого села не видно.