Будинок Мелешка

У Нью-Йорку на Мангеттені, зберігся будинок (1372 York Ave New York, N.Y. 10021 USA) у якому мешкав хорунжий Фотій Мелешко з с. Глодоси на Кропивниччині. Мелешко приїхав до цього міста у 1950-х роках з молодою дружиною та двома дітьми шкільного віку. Не зважаючи на велику різницю у віці, вже в Америці, у подружжя народилась третя дитина – син Борис.

Будинок за адресою 1372 York Ave New York, N.Y. 10021 USA, де на четвертому поверсі, у 1950-х роках, мешкала родина Мелешків.

Старий хорунжий, аби прогодувати велику родину, був змушений працювати кочегаром у багатоквартирному будинку, де власне і мешкали Мелешки. Взимку, щодві години, Фотій спускався з четвертого поверху до підвалу і кидав вугілля у піч під котлом, що обігрівав будинок. Робота була непроста навіть для молодої людини, що казати про старого вояка, який не мав пальців на одній руці. У перервах, часом просто в кочегарці, ветеран Армії УНР дописував свою повість «Три покоління», що оповідає про збройну боротьбу українців за власну державу.

Могила Фотія та Марії Мелешків на українському кладовищі в Савт Бавнд Брук

Уродженець Конотопщини, доктор права Микола Кушніренко, намагався усіляко підтримувати свого кума Фотія, який, за висловом Кушніренка, «відпрацював у кочегарні, наче відбув термін у в’язниці».

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»