2000 р. Церкви України: Закарпаття

Діброва (Нижня Апша) Тячівський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1604, XVIII ст. (УГКЦ)

У 1751 р. згадують лише одну церкву (з гарною вежею, гарними образами прикрашену, з двома дзвонами), отже, верхня церква св. Василія тоді ще не була збудована. Нижню церкву спорудили у 1604 р. (за іншими даними – в 1561 р.) і перероблено в першій половині 18 ст.

Церква чудово вирішена у пропорціях – храм гордо увінчує вершину пагорба, злітаючи догори високим шпилем. Споруда менша за готичні церкви сусідньої Хустщини. Складається з двох дубових зрубів, з яких тригранний вівтар з маленьким арковим віконцем є найдавнішою частиною.

Такі ж архаїчні віконця є на бічних стінах бабинця і нави. Всі три об’єми вкриті спільним двосхилим дахом. Центральний і східний зруби перекриті коробовими склепіннями, над бабинцем – плоске перекриття. Біля церкви стоїть одноярусна каркасна, квадратна у плані дерев’яна дзвіниця під восьмисхилим шатром. Церква довго стояла закритою і була перетворена на недіючий музей народного побуту. Реставрацію проведено в 1969 р. Нині церкву повернуто греко-католицькій громаді.

Місцевий парох Симон Поп був засуджений 1948 р. на 25 р. каторги. У 1956 р. повернувся з таборів.