2007 р. Мінтранс стурбований станом Одеського музею морського флоту

Дата: 19.12.2007

Міністерство транспорту й зв’язку України висловлює стурбованість у зв’язку з “невиконанням керівництвом Одеського музею морського флоту рішень Мінтрансу про виділення коштів на реконструкцію об’єкту”.

Як повідомили в прес-службі Міністерства, на даний момент керівництво музею “ігнорує справедливі зауваження” з боку транспортного відомства щодо необхідності проведення реконструкції музею й виділення на ці роботи відповідних коштів.

На думку Мінтрансу, питання реконструкції Одеського музею морського флоту, що є історичною пам’яткою архітектури, стає особливо актуальним зараз, коли “погіршення погодних умов може спричинити ще більші руйнування приміщень музею”.

Нагадаємо, будинок Одеського музею морського флоту було побудовано в 1842 році архітектором Торічеллі. До 1917 року в цьому будинку перебував Англійський клуб. Музей постраждав у результаті пожежі 29 квітня 2005 року, під час якої згорів дах і перекриття на площі близько 1200 кв. м.

Експозиція Музею морського флоту нараховувала більше 100 тис. виставочних експонатів, серед яких – документи й фотографії, моделі судів, а також якір, вік якого перевищує 900 років.

Джерело: “Освітній портал”

* * * * *

Здание Одесского музея Морского флота построено в 1842 г. архитектором Торичелли. Музей пострадал в результате пожара 29 апреля 2005 г. Тогда сгорела крыша и перекрытия на площади около 1200 кв. м.

Основные восстановительные работы в одесском Музее морского флота намечено провести до осени 2007 года. На это понадобится 3 млн. грн. Об этом сообщил представитель областного управления по охране недвижимых объектов культурного наследия Игорь Пороник. В частности, в этом году планируется восстановить кровлю, перекрытия и фасад, а также провести усиление конструкций музея.

Первый этап реставрации должен быть завершен в октябре, одновременно с окончанием восстановления Оперы, поскольку площадь, на которой расположены оба строения, рассматривается единым комплексом. И. Пороник также сообщил, что около театра будет установлен музыкальный фонтан работы Михаила Ревы.

Вместе с тем, директор Южного регионального центра страхового фонда документации Анатолий Короткин заявил на совещании в обладминистрации, что экспозицию музея восстановить фактически невозможно, поскольку она уничтожена пожаром, а документации на экспонаты нет.