2007 р. На місці музею - елітний клуб для багатіїв?

В. Воронков

Дата: 17.04.2007

29 квітня 2005 року пожежа практично знищила Музей морського флоту в Одесі – обвалився дах, а найцінніші експонати, які збирали впродовж декількох десятиліть, ледь удалося врятувати.

Міністерству транспорту і зв’язку, на балансі якого перебував музей, вочевидь було не до відновлення національної пам’ятки архітектури з піввіковою історією. Щоб зняти головний біль із відродження музею, Мінтранс передав його на баланс Одеського морського торгового порту. А той, у свою чергу, чесно сказав – грошей на відродження музею немає і найближчим часом не передбачається.

Гроші знайшлися в комерсантів з Києва. На засіданні обласної координаційної ради з питань зарубіжних інвестицій ТОВ „Інпром” заявило про наміри підняти з руїн будинок музею. Щоправда, цільове призначення пам’ятки архітектури після відновлення хочуть змінити – передбачається, що там буде розташовано клуб для особливо важливих персон.

Інвестора знайшла обласна державна адміністрація, котра заявляє, що пам’ятка архітектури не продається, а передається в оренду на 49 років. А там, мовляв, після завершення терміну оренди подивимося, як інвестор виконує свої зобов’язання…

Таке розв’язання проблеми відновлення музейного будинку, в якому розміщуватимуться після реставрації ресторан-бар, танцзал, викликало, м’яко кажучи, нерозуміння в Одесі. Щоправда, бізнесмени твердо обіцяють, що в елітному клубі буде експозиція Музею морського флоту, проводитимуть музичні вечори, виставки…

Елітний клуб чи музей? Це питання сьогодні обговорюють в Одесі як одне із найзлободенніших.

Джерело: “Музеї України”