2009 р. Одеського Тиціана оцінюють у 200 мільйонів доларів

Світлана Корженко

Дата: 02.12.2009

В Одеському музеї західного та східного мистецтв з’ясували, що мають картину Вечелліо Тиціана, яку оцінюють в $200 млн.

– Це полотно давно зберігається в нашій колекції, – каже директор музею Володимир Островський. – 30 років тому працівник музею Власов припустив, що картина може належати Тиціану. Зробив її рентгенограму і надіслав колегам до Ермітажу в Санкт-Петербург. Там одні підтримали Власова, інші – розкритикували. П’ять років тому ми вирішили ще раз дослідити картину.

У Київському національному науковому центрі зробили хімічні дослідження і рентгеноскопію. Результати знову відіслали в Ермітаж, щоб порівняли з картинами Тиціана, які зберігаються в них. Вони підтвердили, що вік полотна і склад фарби збігаються. Тепер ми на 100 відсотків певні, що це – картина Тиціана.

Розмір знайденого полотна 65х50 см. Це портрет 83-го венеціанського дожа Джіроламо Пріулі. Він у горностаєвій мантії із золотими ґудзиками. На голові – шапка, розшита золотими нитками.

– Картину нам передали 1949-го з Ермітажу, бо там вона нікого не зацікавила, – розповідає працівниця музею Людмила Сауленко. – Зараз вони дивуються, як це могло статися. На її звороті наліплені дві етикетки.

На одній написано: ”З колекції Кочубея”, на другій – ”З колекції кардинала Валенті”. Після смерті Сільвіо Валенті в Італії видали каталог його картин. Там є портрет дожа, під ним підпис – ”Тиціан”.

Торік у червні з Одеського музею невідомі викрали роботу італійця Мікеланджело Караваджо ”Поцілунок Іуди, або Взяття Христа під варту”. Її оцінюють у $100 млн. Тож полотно Тиціана тримають у найпотаємніших залах музею. Директор каже, що злочинці туди не дістануться:

– Ми набрали більше охоронців. У кожній залі працюють відеокамери.

Досі вважали, що в Україні є одна картина Тиціана – ”Портрет чоловіка” у Львівській картинній галереї.

Тиціан народився 1477-го. Писав картини на біблійні та міфологічні сюжети, прославився як портретист. Помер від чуми 1576-го. Заразився від сина, коли доглядав за ним. Знайдені 300 полотен художника.

Скульптури використовували замість дров

– У 1920 роках XIX століття професор Гіляров із музею Ханенків знайшов в іконостасі Троїцької церкви в Києві полотно німецького художника Ганса Кранаха ”Адам і Єва”, написане в ХVI столітті, – каже столичний мистецтвознавець 72-річний Дмитро Горбачов. – Її конфіскували, вивезли до Москви. А там продали на захід.

У 1960-х директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький виявив кілька дерев’яних скульптур найвідомішого скульптора Європи XVIII ст. Івана Пінзеля. Люди використовували їх замість дров – рубали й палили.

Джерело: “Газета.ua”