Луцька брама

Це одна з двох мурованих брам – важливих ланок у системі міських укріплень Острога, заснованих за князя В.Ф.Острозького у 1-й половині XV ст.

Назва брами походить від розташування її на давній дорозі до Луцька. Функціональне призначення (міська брама й оборонна башта) зумовило складну форму плану споруди, який поєднує криволінійну, близьку до овалу фігуру з прямокутником. Весь об’єм споруди значно виступав за межі оборонного муру, пов’язаного з причілковими фасадами брами. Таке вирішення давало змогу максимально збільшити зону флангового обстрілу з бійниць, радіальне розміщених у криволінійній частині споруди та на бічних фасадах прямокутного об’єму.

Стіни Луцької брами вимурувані з піщанику на вапняному розчині, а карнизи, зовнішня поверхня пишного ренесансного аттика та його витончене фігурне завершення – з цегли. Другий ярус споруди сполучався з дерев’яним бойовим ходом міського оборонного муру.

Арку брами, звернену в бік оборонного сухого рову, прикрашено характерним ренесансним рустованим обрамленням з тесаного каменю. До воріт вів звідний міст.

За своїми архітектурно-художніми якостями Луцька брама – видатна оборонна споруда України 15 – 16 ст. Вона належить до групи самобутніх волинських укріплень, які виникли внаслідок об’єднання двох окремих споруд – замкової брами та при-брамного укріплення – барбакана.

О.М.Годованюк

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 209 – 210.