Моронг м-ко (Morąg)

Моронг (пол. Morąg, нім. Mohrungen) — місто в північній Польщі. Належить до Острудзького повіту Вармінсько-Мазурського воєводства.

Після захоплення Поґезанії (1280 р.), хрестоносці почали будувати дерев’яну сторожову башту над озером. Замок поставлено імовірно на місці давнього пруського селища Маріна. Пізніше замок став резиденцією тевтонських чиновників — війтів. Біля замку закладено осаду, яка 1327 р. отримала міські права. Місто мало дуже добрі територіальні умови, які полегшували його оборону. Від південної сторони перешкодою було озеро (нині Моронська заплава), від заходу — потік називаний Млинським, від північної сторони — Млинський ставок, на східній стороні викопано рови, які заповнено водою. На рубежі XIV–XV ст. місто оточено муром. У місті побудовано костел та ратушу. У 1410 р. Моронг був зайнятий військами Владислава Ягайла, яке після битви під Ґрунвальдом прямувало на Мальборк. У 1414 р. місто згоріло. Від 1440 Моронг належав до Прусського Союзу.

Моронг став місцем оселення українців вивезених в рамках акції "Вісла" 1947 р. В містечку діє греко-католицька церква (і парафія) Св. Юрія у Моронгу, вул. Домбровського (Dąbrowskiego) 30 — це сучасний храм збудований у 1995—2000 роках, освячений в 2000 року. Всередині знаходиться сучасний іконостас.

У 1947 році до Моронга з Підляшшя вивезли 171 православного українця. Діє філія православної парафії св. Миколая в Орнеті у колишній цвинтарній каплиці — наразі церкві св. Володимира.

03.04.2022 р. у Morąski Dom Kultury відбувся український харитативний концерт, кошти від якого пішли на допомогу українським біженцям.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».