Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 939:681 піксел

Фото Бориса Костянтиновича Реріха (1885 – 1945) з експедиції 1909 р. (нині зберігається в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії в Києві). Опубліковано 6 листопада 2019 р.

Рядом с памятником [Сідлецького] находится старая Заручаевская церковь (фото № 18 и 19 и рисунок). Южная стена укреплена контрфорсами, с северной стороны примыкает позднейшая пристройка (рисунок). Под церковью с ходом из алтаря находится подвал-коридор с рядом комнат, в каждой комнате печь. Несколько метров в сторону на север от церкви есть старые подвалы – два паралельных коридора, также имеющие отверстия для дымоходов. [Із записів Б. Реріха з експедиції 1909 р. ]

Заручаївська церква Успіння Пресвятої Богородиці зафіксована у виданні 1869 р. Порівнюючи подані тут архівні світлини з літографією загального виду церкви та її планом (за цим виданням), можна сказати, що сфотографована будівля церкви є вже значно подовженою за рахунок прибудови до західного фасаду, первісна її частина має незначні зміни [Памятники русской старины в западных губерниях империи, издаваемые по Высочайшему повелению П. Н. Батюшковым. С.Пб., 1869. – Вып. 3, 4.]. У довідковій книзі парафій і монастирів Волинської єпархії, укладеній священиком М. Переверзєвим 1914 р., ця культова будівля зазначена як каплиця на Заручаївському кладовищі [Переверзев Н. В. Справочная книга о приходах и монастырях Волынской епархии. – Житомир, 1914. – С. 281]. [Марія Гончаренко Коментар до світлин архітектурних об’єктів Волині з архіву Бориса Реріха (10.11.2019 р.) ]