Собор

Хрещатий, дев’ятидільний, однобаневий. Західне рамено видовжене, прямокутне в плані, решта рамен – гранчасті. Приміщення між ними квадратні в плані, двоповерхові. Композицію ускладнюють два циліндричні об’єми обабіч західного рамена, Всі компартименти рівновисокі, підведені під єдиний карниз. Рамена увінчані тридільними фронтонами вишуканих барокових обрисів, приміщення між раменами – наметовими дахами. Над середохрестям підноситься двоярусна барокова баня на високому восьмигранному підбаннику. Декор екстер’єру стриманий; форми собору акцентовано наріжними лопатками. Вікна, розташовані у два яруси, мають півциркульні й лучкові перемички, облямовані наличниками й увінчані прямими, трикутними та лучковими сандриками. Чолові грані рамен декоровано горельєфною ліпниною з переважанням рослинних мотивів. Решта граней декорована нішами, в тому числі у формі квадрифолія, і солярними знаками.

Для інтер’єру пам’ятки характерна контамінація глибинно-осьового та центричного принципів організації простору. Рамена об’ємного хреста утворюють єдиний простір, відкритий до зеніту бані. Західне рамено перекрите циліндричним склепінням, інші – циліндричними склепіннями, що переходять у зімкнені. Приміщення, що знаходяться між раменами, відкриваються в центральний простір триярусними аркадами.

Вознесенський собор є неповторною пам’яткою перехідного етапу від українського Відродження до бароко.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 132.