Колегіум

Збудований коштом переяславського єпископа І.Козловича. У 1753 р. тут викладав піїтику Г.Сковорода.

Будівля – прямокутна в плані, лінійної однорядної багатокамерної структури. Складається з чотирьох класних кімнат і трьох сіней. На поздовжньому фасаді, оберненому до собору, влаштовано три портали. Приміщення перекриті циліндричними склепіннями з розпалубками над вікнами.

Зовнішній декор – у стилі бароко: стіни в метричному ряді членуються фільончастими пілястрами, віконними та дверними прорізами з лучковими перемичками.

Стіни увінчує розкріпований повний антаблемент, фриз якого прикрашено рослинним орнаментом – бігунцем. Надвіконні ніші декоровані орнаментальними барельєфними вставками з рослинними мотивами, в яких переважає виноградна лоза.

Акцентами фасаду є портали входів. Найскромні-ше вирішено центральний портал, який вів до молодших класів, і значно багатше – бічні, які вели до старших класів. Портали однакові за схемою – дверні прорізи фланковані пілястрами, поєднаними вгорі дугоподібним карнизом, вище від якого знаходиться орнаментальне панно. Над лівим порталом у картуш вкомпоновано малярський твір релігійного змісту, над правим – барельєфне зображення єпископських інсигній з монограмою єпископа І.Козловича.

Вуличний фасад декоровано значно скромніше: площину стіни членують лише рустовані пілястри й аркові вікна. Будівлю увінчує високий вальмовий дах з переломом.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 132 – 133.