Кляштор домініканців

Dominikanie byli najliczniejszym zakonem w mieście – w 1777 było tu 37 zakonników. Posiadali rozległy 45-hektarowy folwark z młynem na Podwiniu i mniejsze na lwowskim przedmieściu i Podzamczu.

В 1623 р. чернець-домініканець Блажей Дерей ілюстрував книгу “Антифонарій” для цього кляштору.

26 maja 1786 dekretem cesarskim Józefa II zakon został zniesiony w ramach tzw. kasaty józefińskiej. 21 kwietnia 1787 zakonnicy przenieśli się do klasztoru w Jarosławiu. Kościół został rozebrany, klasztor zaś tymczasowo pełnił funkcję magazynu. Po roku oddano go Benedyktynkom z Zasania, które prowadziły szkołę dla dziewcząt. Te jednak w 1791 wróciły na Zasanie, a klasztor wkrótce został siedzibą starostwa cyrkularnego (do 1817).

Następnie budynek został zakupiony przez biskupa greckokatolickiego Jana Śnigurskiego. W 1874 dobudowano drugie piętro, a rok później w klasztorze urządzono więzienie oraz Sąd Obwodowy. Po II wojnie światowej mieścił się tu Okręgowy Zarząd Lasów Państwowych, a od 1975 biura Urzędu Wojewódzkiego. Obecnie jest tu siedziba starostwa powiatowego.

З домініканського кляштора потрапила до кафедрального собору і скульптура, яка вважається Яцковою Мадонною.

Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 127.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".