2007 р. Археологи відкрили у Бродівському районі підземну церкву XV-XVII ст.

Дата: 08.08.2007

Археологічна експедиція, що розпочала працювати на території стародавнього городища Пліснеськ (с.Підгірці, Бродівського району), увінчалась успіхом: буквально на другий день роботи доцент кафедри археології та історії стародавнього світу ЛНУ ім. І. Франка Наталя Білас поблизу Церкви Св. Онуфрія Василіянського монастиря (початок 18 ст.) відкрила підземну церкву.

Не дала можливості виконати запланований обсяг робіт залізнична катастрофа поблизу Ожидова, яка перервала роботу експедиції на два тижні Про це сьогодні, 8 серпня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Причиною для закладення розкопу саме у цьому місці була необхідність укріплення монастиря, який потерпає через часті зсуви ґрунту. Наразі невідомо, підземна чи надземна ця церква, а також якою вона є за розмірами. Однак те, що відкрито, вказує на те, що вона була великою, товщина внутрішніх стін – 1 метр. Очевидно, що відкрита частина – підземелля (виявлено дві крипти, одна з яких завалена). Від поверхні ґрунту до долівки – не менше аніж три метри.

Зараз археологи хочуть відкрити завалену крипту і докопатися до долівки споруди. Вже відкриту частину необхідно законсервувати піском і закрити щитами, а щоб повністю відкрити знахідку, потрібно декілька років.

Довідка ЗІКу.

За словами доцента кафедри археології та історії стародавнього світу ЛНУ ім. Івана Франка Натілії Білас, «нині невідомі причини занепаду святині (приблизно 1 половина 18 ст.), але зрозуміло, що вона була перехідним етапом між Пліснеським монастирем і сучасним монастирським комплексом у Підгірцях.

Існування даної церкви, враховуючи будівельний матеріал, з якого вона була збудована – цегла-пальчатка, ми датуємо 15 – 17 ст. З того, що відкрито, можемо стверджувати, що церква пережила три добудови».

Паралельно археологи зі Львова, Києва, Тернополя (усього близько 20 осіб) під керівництвом директора Інституту археології ЛНУ ім. Франка Михайла Филипчука працюють на території стародавнього городища Пліснеськ (7 – 13 ст.)

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»