Церква св.Онуфрія

Церква св.Онуфрія

Розмір зображення: 800:761 піксел

Церква Ріщздва богородиці 1726 – 1750 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ОНУФРИЕВСКАЯ ЦЕРКОВЬ ВАСИЛИАНСКОГО МОНАСТЫРЯ С КЕЛЬЯМИ, XVIII в. Церковь возводилась между 1726 и 1750 гг. Отделочные и художественно-декоративные работы продолжались до 70-х годов XVIII в. Церковь каменная, в плане прямоугольная, базиликального типа с граненой апсидой. Четыре мощных столба делят внутреннее пространство на высокий главный неф и вдвое меньшие боковые. Главный неф с трансептом образуют ярко выраженный объемно-пространственный крест с укороченными боковыми ветвями. Центральную часть венчает купол на восьмигранном барабане со световым фонарем. Фасады решены довольно скромно. Главный западный фасад оживлен горизонтальными раскрепованными карнизами, вертикалями спаренных пилястр. Его второй ярус имеет характерное для барокко завершение треугольным фронтоном с волютами. Три белокаменных портала отвечают расположению нефов.

Нефы перекрыты крестовыми, боковые ветви трансепта – цилиндрическими сводами. Хоры при западной стене поддерживают две колонны с коринфскими капителями. Главный неф имеет очень развитый, типичный для барочной архитектуры карниз. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 108 – 109].

Церква вівтарем орієнтована на схід. Спостереження М.І.Жарких, 16.08.1988 р.

В 1765 р. Яків (у чернецтві Ісихій) Головацький розписував новозбудовану церкву монастиря [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 124].

У Бродівському районі Львівщини через недбалість ледь не згоріла церква

17 березня у селі Підгірці Бродівського району виникла пожежа у двоповерховій цегляній прибудові до церкви Благовіщення УГКЦ, де розташований діючий чоловічий монастир. Вогонь знищив дерев’яні конструкції даху на площі 400 кв. м. Пожежа ліквідована, потерпілих немає. Про це сьогодні, 19 березня повідомив кореспондент ЗІКу.

За повідомленням Бродівського райвідділу МНС у Львівській області., за попередньою оцінкою, сума збитків становить 25 тис. грн. Причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням.

Церква Благовіщення, що має історичну цінність і збудована у 1750 році, не постраждала.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»