2008 р. Відреставрують садибу-музей Панаса Мирного

Дата: 14.07.2008

На реконструкцію садиби-музею Панаса Мирного в Полтаві мерія направила 460 тис. грн. Про це повідомила начальник Управління культури міськвиконкому Полтави Валентина Вождаєнко. За її словами, на реконструкцію цього музею кошти не виділялися більше 20 років. «Тепер мерія на впорядкування території направила 160 тис. грн., на реконструкцію споруди музею – 300 тис.», – сказала Вождаєнко.

За її даними, зараз ремонтуються фасад музею, облаштовуються внутрішні приміщення, оновлюються системи теплопостачання і водопроводу. На місце проваленого асфальту лягає якісна плитка. «До 1 вересня цього року всі роботи будуть завершені», – запевнила Вождаєнко.

За даними міської ради, створювати музей уперше почали ще наприкінці тридцятих років минулого століття. Його відкрили в липні 1940 року. У той час у музеї налічувалося 270 експонатів. Площа садиби автора – півтора гектари. У центрі двору знаходиться дерев’яний будинок письменника, поряд – альтанка. Окремо розташована виставкова для літератури частина музею, навколо якої, – сад. У цій садибі письменник прожив останні 17 років життя.

* * * * *

На реконструкцію садиби-музею Панаса Мирного витратили 460 тис. грн.

Ми повідомляли про те, що в Полтаві над автодорогою повішали вказівники, за якими можна легко зорієнтуватися де знаходиться потрібний музей. Чимало таких “знаків” вказують і на маршрут до садиби та музею видатного українського класика, нашого земляка з Миргородщини, Панаса Мирного. Тепер же взялися за його реконструювання. Відновлювати музей першого разу розпочали ще наприкінці тридцятих років минулого століття. А відкрили його у липні 1940 року. В той час у тут нараховувалося 270 експонатів.

Площа садиби автора безсмертних романів «Хіба ревуть воли, як ясла повні», «Повія» та повістей «Лихі люди», “Лихо давнє й сьогочасне”, “Лихий попутав”, П’яниця” – півтора гектара. У центрі подвір’я знаходиться дерев’яний будинок письменника (1860 року), поруч – альтанка. Окремо розташована літературно-виставкова частина музею, навколо якої – сад. У цій садибі письменник прожив останні 17 років життя.

До речі, на реконструкцію цього музею коштів не виділялось більше 20 років. Зараз його відновленням займається управління культури Полтавського міськвиконкому. На сьогодні з цільового фонду виділено 160 тисяч гривень на благоустрій території музейної садиби, облаштування якої наразі завершується. Ще 300 тисяч гривень направили на реконструкцію літературно-меморіального музею класика. Всі ремонтні та реставраційні роботи завершити планують до 1 вересня цього року.

Джерело: “Новини Полтавщини”