2010 р. В гостях у Панаса Мирного

Олександр Данилець

Дата: 17.08.2010

Садиба письменника розташована на околиці Полтави, в селищі Кобижчани. Панас Мирний придбав її на 3-й Кобижчанській вулиці, нині названій його ім’ям, у березні 1903-го. Прожив там сімнадцять останніх років свого життя, багато працював. Завершував роман “Повія”, написав поему в прозі “Сон”, оповідання “Робота”, “Дурниця”, “Пригоди з “Кобзарем”, а також вірші, статті, нариси.

Переклав українською мовою й видав поему Генрі Лонгфелло “Пісня про Гайявату”, запропонував до друку переклад трагедії Вільяма Шекспіра “Король Лір”, продовжував перекладати п’єсу Фрідріха Шиллера “Орлеанська діва”. Звідси письменник ходив до центру міста на службу в казенну палату.

Тут є літературна експозиція, фотовиставка рідкісних світлин. Старший науковий співробітник Вікторія Пащенко розповіла, що після смерті Панаса Мирного у 1920 році його речі й архів розібрали Пролетарський музей і Полтавський педагогічний інститут, а згодом стараннями молодого літератора Григорія Нудьги через Спілку письменників було вирішено до 90-річчя від дня народження Панаса Мирного відкрити меморіальний музей. Першим його директором став середній син письменника Михайло Панасович Рудченко. Спочатку експозиція розміщувалася в двох кімнатках, а нині вона займає аж сім і є однією із найбагатших в Україні.

За словами теперішнього директора цього музею Ігоря Півня, виставлено близько 4,5 тисячі експонатів, якими користувалася сім‘я письменника. Ще понад 7 тисяч їх зберігається у додаткових фондах.

Тож мимоволі постає запитання: яким чудом музей не розграбували гітлерівці під час Великої Вітчизняної війни, які тоді цупили все, що було цінного на окупованій території? Виявляється, усе дуже просто. Справа в тому, що дружина письменника Олександра Рудченко (уроджена Шейдеман) походила з німецького дворянського роду. Крім німецької жінка вільно володіла французькою мовою і викладала музику в інституті шляхетних дівчат.

Цікаво побувати у вітальні садиби-музею, адже зазвичай ще в ті далекі часи в гостях у Панаса Мирного збиралась майже вся тодішня інтелігенція. Відомо, наприклад, що тут гостювали Марія Заньковецька, Леся Українка, Олена Пчілка, Михайло Коцюбинський, Гнат Хоткевич та Микола Лисенко. Приємно, що тепер, відвідавши музей, кожен з нас може доторкнутись до історії, глибше пізнати творчість та життєвий шлях відомого українського письменника.

Джерело: «Урядовий кур’єр»