Стоянка Ардич-Бурун (Ставра)

С.А. Телиженко

Енеоліт. Об’єкт знаходиться за 4 км до півдня від с. Привєтне, у нижній (прибережній) частині південного схилу г. Ардич-Бурун (Ставра), на висоті близько 10 м над рівнем моря, приблизно за 20 м від берега моря.

Пам’ятник виявлений у 2005 р. в процесі проведення розвідувальних робіт Алуштинським загоном (кер. О.В. Лисенко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ. У 2006–2007 рр. досліджувався (13 кв. м) загоном (кер. С.А. Телиженко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ [Телиженко, 2006].

Об’єкт розташовується на вираженій у сучасному рельєфі терасоподібній площинці, яка з південного заходу і північного сходу обмежована тальвегами тимчасових водотоків, із півдня – морським береговим кліфом. Він являє собою ділянку культурних відкладень площею не менше 0,01 га (потужність – не менше 2 м), що містять деревне вугілля, стулки морських молюсків, фрагменти кісток тварин, вироби з кременю, іншого каменю (гальки) і міді. В їх структурі виділяються пачка делювіальних нашарувань (з окремими перевідкладеними артефактами, загальна потужність – до 1,50 м), а також 2 автентичні культурні шари (шар сірого або прожареного до червоного кольору грунту з окремими вогнищами (зафіксований 1 діаметром 0,23 м, завглибшки 9-10 см) і значною кількістю археологічного матеріалу; шари залягають із похилом до півночі, потужність – 0,04 і 0,06 м). Стулки молюсків в основному цілі, часто обпалені, у шарі іноді утворюють невеликі скупчення (до 20 стулок у кожному).

Пам’ятник порушений ерозією і береговою абразією.

Серед знахідок уламки тонкостінних горщикоподібних плоскодонних посудин із вертикальними і відігнутими назовні вінцями (з домішкою товченої «черепашки» в тісті, загладжені, іноді покриті охристим ангобом, орнаментовані наколами, насічками і відбитками шнурового штампа, вкарбованими лініями), кремінні відщепи і знаряддя (проколка, різець, стамески для розщеплювання гальки), ціла і розщеплена морська галька (скребла та ін.), уламок виробу з міді, фрагмент гагатової намистини.

За артефактами об’єкт може бути віднесено до епохи пізнього неоліту – енеоліту (сер. – кінець V тис. до н.е.) і зіставлено з шарами Va – Vb стоянки Таш-Аїр.

Матеріали досліджень зберігаються в Кримської філії Інституту археології НАНУ і фондах Алуштинської філії Кримського республіканського краєзнавчого музею.

Література:

С.А. Телиженко. Звіт про проведення археологічних досліджень на енеолітичній стоянці Ардич-Бурун (Ставра) поблизу селища Прівітне Алуштинської міськради у 2006 р. – Архив ИА НАНУ. – Киев-Алушта, 2006.