Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Дерев’яна церква св.Трійці 1773 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 131].

Троїцька церква 1773 р. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Це ж завдання створити монументальний і воднораз мальовничий образ ставив перед собою й будівник церкви в селі Пустовитівці (1773 р.). Але на відміну від артюхівського майстра він прагнув до рівноваги, гармонії трьох бань. Він теж зробив середню баню дуже високою, але бічні не протиставив їй, а навпаки, зблизив; вони мають ті самі форми, як і середня, і також по два заломи. Серед триверхих будівель пустовитівський храм найбільш довершений [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 406].

35. с.Пустовійтівка Сумська обл. Роменський район. Церква св.Трійці, 1773 р. Збудована коштом кошового Запорізької Січі Петра Калнишевського. Зруйнована в 1930-ті pp. (залишились лише перші яруси будівлі). В стилі українського бароко.

Тризрубна, триверха. Восьмибічна нава і гранчасті вівтар та бабинець завершені бароковими банями на світлових восьмериках (над навою – вищою).

У Сумській області невідомі викрали ікони і пожертвування з церкви (20.06.2013)

Довідка на сайті