1989 р. Чи бути храму Калнишевського на Хортиці?

Як уже відомо читачам (ПУ, 1988, № 3), члени громадської інспекції Товариства свого часу виявили у селі Пустовійтівці Роменського району Сумської області рештки Троїцької церкви, збудованої коштом останнього кошового Запорізької Січі Петра Калнишевського 1773 року. За архітектурно-мистецькими якостями спеціалісти ставлять її врівень з найвизначнішими творіннями української архітектури. Нині стан пам’ятки аварійний, тож журнал порушував питання про відтворення її.

Троїцький храм дослідив 1929 року доктор мистецтвознавства професор С. Таранушенко. Та, на жаль, повний комплект виконаних ним креслеників зник 1933 року в надрах НКВС (можливо, він і зараз лежить у недоступних нам архівах КДБ). Проте лишились ось ці 5 фотографій пам’ятки, зроблених С. Таранушенком у 1929 році. Вони й можуть стати основою для розроблення проекту реконструкції споруди.

Редакція також радилася з громадськістю щодо того, де має знаходитись відновлений шедевр. Бо ж у Пустовійтівці зберегти його навряд чи вдасться.

Хортицький історико-культурний заповідник запропонував перевезти залишки церкви на Хортицю і там відновити її. Кандидат архітектури З.Гудченко обстежила рештки храму й підтвердила, що побоювання щодо можливості збереження їх у Пустовійтівці небезпідставні.

Перенесення Троїцької церкви на Хортицю – єдиний спосіб урятувати унікальну меморіальну пам’ятку козаччини.

Джерело: Пам’ятки України, 1989 р., № 3, с. 27.