1966 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 637:800 піксел

Вигляд зі сходу. Реконструкція Ю. С. Асеєва за розкопками В. А. Богусевича [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 213]

Такий самий храм відкрито і в Путивлі. Ця споруда ще цікавіша, ніж церква в Новгороді-Сіверському. З північного й південного боків до неї прилягали півкруглі апсиди (чи апсидіоли), з заходу – прямокутний притвор. У плані путивльська церква мала форму триконха з чотирма стовпами всередині [дослідження В. А. Богусевича 1960 р.]. Завдяки півкруглим боковим апсидам композиція храму набувала ще більшої центричності й пірамідальності, ніж композиція Свірської церкви в Смоленську. Такий прийом для давньоруського будівництва не характерний. У цей період він зустрічається на Балканах та на Заході, а в XVII та XVIII століттях стає дуже поширеним в архітектурі України. Обидва храми – новгород-сіверський та путивльський – збудовані за Ігоря Святославовича, десь у 80 – 90-х роках XIІ століття.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 213 – 214.