Могила Базими Г.Я.

Маргарита Міленкова, Алла Липницька

Могила Базими Г.Я., 1971 (іст., мист.). Вул. Радянська. На міському кладовищі, за 300 м ліворуч від центрального входу.

Автори: скульптори – М.Лисенко, В.Сухенко). Розміри: вис. погруддя – 0,9 м, постаменту – 2,49 м, загальна вис. – 3,39 м.

Базима Григорій Якович (1.12.1888, с. Дич Путивльського п-ту – 5.06.1970, м. Путивль) – начальник штабу партизанського з’єднання С.Ковпака в роки Другої світової війни.

Народився у селянській родині. Закінчив гімназію. Учасник громадянської війни. Працював учителем. З 1933 – директор Путивльської міської школи, член Путивльської районної ради ТСОАВІАХІМу. У вересні 1941 разом з С.Руднєвим у Новослобідському лісі створив партизанський загін, у якому був начальником штабу.

Після об’єднання партизанських загонів С.Ковпака і С.Руднєва у жовтні 1941 у Спадщанському лісі Г.Базима – начальник штабу об’єднанного партизанського загону, згодом з’єднання партизанських загонів Сумської області. Учасник Карпатського рейду.

Після війни працював секретарем Путивльського райкому КП (б)У.

Нагороджений орденом Леніна, двома орденами Червоного Прапора, орденом Богдана Хмельницького, орденом «Знак Пошани», медалями. Мав звання «Заслужений вчитель УРСР».

У 1971 на могилі Г.Базими встановлено пам’ятник У головах могили встановлено бюст із тонованої бронзи на гранітному постаменті у формі чотиригранної призми, який спирається на горизонтальну прямокутну гранітну плиту з такого ж матеріалу. Авторам вдалося досягти стриманості і чистоти силуету завдяки чіткому опрацюванню форм, ритмічній відповідності рис обличчя, стриманим лініям одягу, а також гострим ритмам постаменту. На чоловому боці постаменту – анотаційний напис.

[История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1973. – С. 466. Нефедовский Е. Г. Путивль / Е. Г. Нефедовский. – Х., 1966. – С. 77 – 88; Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К., 1987. – С. 468.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 992 – 993.