Пам’ятний знак на місці масових страт

Євген Малик

Пам’ятний знак на місці масових страт мирних жителів, 1941 – 43, 1991 (іст). Вул. Луначарського. На північно-західній околиці міста, в урочищі Троїцький яр.

У період тимчасової нацистської окупації 1941 – 43 урочище Троїцький яр на околиці міста було місцем масового знищення жителів Путивльського р-ну. Тут окупанти розстрілювали підпільників, радянських активістів та мирних громадян. З листопада 1941 по липень 1943 у Троїцькому яру загинуло понад 1 тис. чоловік.

У 1991 біля Троїцького яра була встановлена кам’яна брила /1,65 х 1,47 м/. На чоловому боці брили закріплена металева дошка з меморіальним написом.

[Книга Скорботи України. Сумська область. – Суми, 2003. – Т. 2.- С. 85; Нефедовский Е. Г. Путивль / Е. Г. Нефедовский. – X., 1966. – С. 98; Пономаренко П. В. Троицкий яр / П. В. Пономаренко // Путивльські відомості. – 2004. – № 49 – С. 4.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 994.