2007 р. Українські археологи знайшли найдавніше поховання

Дата: 20.07.2007

Як повідомив заступник директора підприємства «Охоронно-археологічна служба Україна-Рівне» Василь Чекурков, під час розкопок поблизу органного залу Рівненської обласної філармонії (колишнього костьолу святого Антонія) археологи знайшли 40 людських скелетів, декілька монет, датованих сімнадцятим століттям, і уламки кераміки бронзового віку.

На цьому ж місці знайдені і залишки двох печей періоду Київської Русі, які поки що вирішили до кінця не розкопувати через необхідність знайти всі скелети людей.

На думку рівненських фахівців, двісті років тому саме на цьому місці було кладовище, на якому ховали, переважно, євреїв. У даний час визначити, хто були ці люди і як вони померли, в цілому можливо, але для цього слід провести більш детальні експертизи. Археологи запевняють, що поховань тут набагато більше, ніж вони знайшли, – передає «УНІАН».

Студенти Рівненського державного гуманітарного університету, які працюють на місці розкопок, розказали журналістам, що частина знахідок у поганому стані. Деякі навіть вже не можна вважати археологічними визначними пам’ятками.

В цілому, – запевнив Чекунов, – в Рівному є досить багато місць, де можна було б почати розкопки. Проте всі вони в центрі міста, тому на проведення таких робіт потрібні спеціальні дозволи. У зв’язку з цим фахівці побоюються, що досить багато історичних археологічних цінностей можуть залишитися в землі назавжди.

Джерело: «ForUm»