2011 р. У Рівному хочуть будувати готель на місці катівні НКВС

Дата: 20.02.2011

Орієнтовно з середини 2010 року на території колишнього Колективного підприємства «Рівненська швейна фабрика» (будівля колишньої в’язниці НКВС), що на вул. Соборній, 16, ведуться будівельні роботи. Голова УНП в Рівненській області Світлана Ніколіна з цього приводу написали листа міському голові міста Рівне Володимиру Хомку.

У ньому, зокрема, йдеться: «З повідомлень ЗМІ стало відомо, що ще у 2009 році було розроблено ескізний проекту готелю «Асторія» (4 зірки), який у майбутньому повинен постати на місці швейної фабрики, що 60 років тому була місцем ув’язнення і страти тисяч українських патріотів, тіла яких і нині замуровані у підвалах і на території фабрики. Вважаємо, що будівництво будівлі комерційного призначення на кістках українців є неможливим».

Тому міського голову просять роз’яснити ситуацію з таємничою забудовою майданчика за стінами швейної фабрики.

Також мера просять організувати археологічні розкопки і при виявленні людських решток, зробити їх ексгумацію та перепоховання; при виявленні великої кількості людських останків – створити на місці колишньої в’язниці меморіально-історичний комплекс у пам’ять про знищених тоталітарними й окупаційними режимами українців.

Звернення було озвучене 17 лютого під час третього засідання сесії Рівнеради. Міський голова Рівного з цього приводу повідомив рівненським журналістам, що у цій конфліктні ситуації займає нейтральну позицію, оскільки це справа суду.

«Уявіть: ви купили будинок, хочете щось будувати, а вам кажуть – будуйте те, що кажемо вам ми. Це куплене майно. Люди будуть судитись, подавати у суд. І у цій ситуації я ні на чиєму боці не збираюся бути», – повідомив Володимир Хомко.

Довідка ЗІКу

Тільки у ніч з 24.06 на 25.06.1941 рр. московськими окупантами на території в’язниці і у яру на Грабнику було розстріляно більш як 850 українців. У підвалах до цього часу знаходяться останки Д. Клячківського (головного командира УПА «Клима Савура»), І. Литвинчука (крайового провідника УПА-Північ «Дубового»), Х. Каноненка (голови Українського Червоного Хреста) та інших українських патріотів, замордованих німецькими та московськими катами.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»