2007 р. Недалеко від Луцька відкрився унікальний музей

Дата: 03.12.2007

У селі Рокині (недалеко від Луцька) відкрився музей історії сільського господарства, в якому відтворено життя селян XIX століття.

На відміну від аналогічних музеїв просто неба, тут є постійні працівники, які ночують в будинках, топлять печі, печуть хліб, тримають худобу, обробляють землю, косять сіно.

Відвідувачам унікального музею пропонують подорож по стародавньому українському селу, де знайомлять з побутом і традиціями наших предків не по розповідях, а живцем. В Україні це єдиний скансен, тобто музей, в якому постійно відбувається певна дія.

“Сюди можна не тільки прийти і подивитися. Сюди можна прийти і узяти знаряддя праці в руки, їм попрацювати, відчути запах, як виробляється цей хліб насущний у поті чола. Людина дійсно повертається до витоків своїх, до своєї сім’ї, до своєї батьківщини”, – розповів Олександр Середюк, директор Музею історії сільського господарства Волині.

Ідея належить краєзнавцеві Олександру Середюку. За два роки він перевіз у Рокині 12 старих архітектурних споруд. Зустрічає відвідувачів млин ХІХ сторіччя. Небагато далі – так звані біла і курна хати. На околиці побудували церкву по кресленню храму, зруйнованого в Рівненській області.

У будинках співробітники музею пригощають відвідувачів стравами стародавньої української кухні. Люблятьгості червоний борщ з пампушками, деруни, компот, вареники і козацький куліш.

“Ми відтворюємо побут українців ХІХ сторіччя, коли улюбленою стравою наших предків був куліш, який пішов з часів козацтва. Тому й називається він козацьким кулішем. Подаємо його в основному своїм гостям цей куліш, і взагалі українські страви у макітрах. А макітра – це символ єдності сім’ї”, – відзначила екскурсовод Ольга Рогова.

Крім того, останнім часом в музеї стало модно відзначати особисті і релігійні свята. Виручені гроші йдуть на утримування музею, фінансування якого припинилося майже 20 років тому.

Організатори експозиції планують спорудити восени 2008 року у дворі довгу хатину, критий двір, винокурню, шинок і гончарну майстерню, повідомляє Цензор.НЕТ.

Джерело: “Газета по-українськи”