Церква Різдва богородиці

Różaniec – par. Św. Antoniego Padewskiego

Do parafii należą miejscowości: Różaniec I, Różaniec II, Różaniec Kol., Wola Różaniecka Kol.

Odpust: niedziela po 13 VI

Liczba mieszkańców: 1590

Historia parafii:

Do w. XIX była tutaj parafia unicka, którą w czasie kasaty obrządku greckokatolickiego zamieniono na prawosławną. Ta ostatnia funkcjonowała do I wojny światowej, natomiast łacinnicy należeli do parafii tarnogrodzkiej. Od I wojny światowej do r. 1936 w rekoncyliowanym kościele raz w roku odprawiało się nabożeństwo odpustowe na święto Narodzenia Matki Bożej. Od lat sześćdziesiątych obecnego stulecia Różaniec otrzymał swojego duszpasterza. Parafia została erygowana, 30 IX 1975 r., przez bp. lubelskiego Bolesława Pylaka. Powstała ona z wydzielenia części terytorium parafii tarnogrodzkiej i z jednej wsi z parafii Obsza. Po dawnej parafii unickiej pozostał cmentarz. Plebanię wybudowano nową. Parafia została włączona do dekanatu tarnogrodzkiego. W czasie ostatniej wojny światowej miejscowa ludność sporo ucierpiała na skutek akcji eksterminacyjnej i walk z bandami. Krwawo zapisała się pacyfikacja Różańca z 18 III 1943 r., kiedy zginęło 89 osób.

Pierwszy kościół, drewniany, z w. XVIII należał do parafii unickiej, a po kasacie unii zamieniono go na prawosławny. Został oddany katolikom i poświęcony w r. 1919. Wtedy był bardzo zniszczony. W r. 1936 sprzedano go na licytacji i rozebrano. W r. 1905 katolicy postawili tu niewielką kaplicę pw. św. Antoniego. W r. 1958 postanowiono kaplicę powiększyć. Prace wykonano w latach 1958-1961. W r. 1967 wybudowano zakrystię. W r. 1974 pomalowano kościół z zewnątrz, a w r. 1975 stylowo oszalowano wnętrza. Prezbiterium i zakrystia są murowane, reszta kościoła drewniana. Budynek jest oszalowany wewnątrz, na frontonie wieża, dębowy ołtarz z obrazem św. Antoniego (mal. r. 1966). Na frontonie wieża.

Przy kościele znajdują się groby pomordowanych w czasie ostatniej wojny.

Obok kościoła metalowa dzwonnica, z r. 1989, w niej dwa dzwony: “Maryja” i “Józef”, konsekrowane, w 1993 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kościół filialny, pw. Św. Stanisława Kostki, w Różańcu I, z lat: 1983 – 91, murowany z czerwonej cegły, kryty blachą, poświęcony, 18 września 1992 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę

Odpust: Św. Stanisława Kostki (niedziela po 18 IX)

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki w Różańcu, czynny, założony w r. 1981, o pow. 0,3 ha, ogrodzony metalowymi przęsłami na betonowych płytach

2. Cmentarz przykościelny w Różańcu, z grobami ofiar II wojny światowej, nieczynny

3. Cmentarz prawosławny w Różańcu, dawniej greckokatolicki, nieczynny, założony na pocz. XIX w., w kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 0,4 ha

O d p u s t: św. Antoniego (niedziela po 13 VI).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.30 (filia), 12.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1965

małżeństw od r. 1965

zmarłych od r. 1965

Kronika parafialna od r. 1965

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Legion Maryi, Koła Żywego Różańca, KSM, ministranci

Szkoły istniejące na terenie parafii: Zespół Szkół Rolniczych w Różańcu, Szkoła Podstawowa w Różańcu