2008 р. Хто зруйнував будинок Лесі Українки в Криму?

22.07.08 // 11:57 Версія для друку

Історичні пам’ятки нищать не тільки в Києві, а й в інших регіонах України, де земля стає дорожчою за золото. У столиці історію знищують на очах десятків журналістів, а в Криму архітектурні пам’ятки руйнують тихо й без зайвого галасу.

Ще минулого року на набережній в Балаклавській бухті стояло кілька старих будинків – пам’яток архітектури Криму. Зараз же на їх місці зелений паркан і руїни за ним. Але все по порядку…

У Балаклавській бухті на Набережній Назукіна, 34 донедавна знаходився цікавий будинок – дача актриси Соколової. Колись гарна триповерхова будівля з колонами та флігелем збирала під своїм дахом найвідоміших культурних діячів Російської імперії початку ХХ століття.

У 1907 році з серпня до вересня у цьому маєтку мешкала «видатна українка», відома поетеса Леся Українка. У той час вона лікувалася в Криму, деякий час жила в Ялті та Балаклаві. На честь тих подій в Ялті існує музей Лесі Українки, а в самій Балаклаві стоїть пам’ятник відомій поетесі. На будинку, в якому вона мешкала в Балаклаві, було встановлено меморіальну дошку, а сама споруда на набережній була внесена до переліку архітектурно-історичних пам’яток Криму. До речі, у тому ж переліку є ще три будинки поруч з так званим будинком Лесі Українки. В одному з них Всеволод Вишневський написав свою «Оптимістичну трагедію» та «Помсту Кронштадту». Інший, будинок міського голови Балаклави, пов’язують з перебуванням там Любові Орлової та Георгія Александрова. Цей будинок вже за часів незалежності України за кошти СБУ навіть було реставровано. Також розібрали відомий в Севастополі будиночок лікаря Педькова.

За радянських часів більша частина Балаклавської набережної була військовим об’єктом, а згадані будинки не використовувалися й поступово руйнувалися. Після проведення демілітаризації Балаклави територію передали СБУ, а потім, у 2004 році, «віддали в оренду» на 49 років приватній фірмі. Джерела «Главреда» пов’язують її з ім’ям тодішнього першого заступника голови СБУ пана Сацюка.

Проте ця компанія так і не знайшла достойного застосування набережній, тож продала ділянку зі спорудами компаніям «Аквалайн плюс» (13% прав власності) та «Українсько-інвестиційний центр» (87%). Перша з них зареєстрована в Ялті, інша – в Донецьку. Цілком зрозуміло, що ці фірми є непублічними, і в Інтернеті можна знайти інформацію хіба щодо їх причетності до ситуації з Балаклавською набережною.

Так-от, нові власники вирішили докорінно змінити обличчя бухти, провести реконструкцію набережної й побудувати там готельно-розважальний комплекс та яхт-клуб. Інвестори замовили експертизу пам’яток архітектури на набережній, яка показала абсолютну непридатність будинків для реконструкції. Мовляв, їх вразив грибок, причому всіх та одразу.

За інформацією місцевих журналістів, кілька років тому будинок Лесі Українки хотів викупити відомий художник Ілля Глазунов для облаштування там художньої майстерні. Тоді для Глазунова було очевидним, що будинок можна швидко реконструювати. Проте художній майстерні там бути не судилося, й нерухомість Глазунову не вдалося придбати. Інше джерело повідомило, що з чотирьох будинків тільки один був у дуже поганому стані, а три інші – в поганому, але абсолютно придатному для реконструкції.

Попри це, інвестори оприлюднили результати експертизи й переконали місцеву владу та громадськість, що будинки не підлягають реконструкції. Вони запропонували наступний варіант: розібрати пам’ятки архітектури й потім відновити їх за фотографіями та інженерними записами переважно з «рідного» матеріалу. Було навіть «зібрано» громадські слухання, які дали згоду на це. Як давалась ця «згода» – тема окремого розслідування, оскільки місцеві активісти просто про ці збори не знали взагалі. Тим не менше, громаді було обіцяно, що набережну реконструюють, історичні пам’ятки відновлять і дозволять вільний доступ до набережної. Під це провели гарну інформаційну кампанію в Севастополі, розповідаючи, що в архітектурну низку відновлених пам’яток органічно впишуть готельно-розважальний комплекс.

Для проведення будівельних робіт інвестори залучили відому київську компанію «Планета-Буд», яка швидко знесла всі будови на набережній, що не мають історичного значення. За даними джерел «Главреда», коли справа дійшла до руйнації архітектурних пам’яток, київська фірма вирішила не влазити в цю справу й покинула майданчик. «Главред» намагався з’ясувати у «Планети-Буд» ситуацію з роботою на набережній Балаклави, проте прес-служба компанії відмовилася давати коментарі.

Попри все, інвестор швидко знайшов нових будівельників, які 11 лютого 2008 року розібрали будинок Лесі Українки та три інші пам’ятки архітектури. Усю процедуру розбирання провели достатньо відкрито, з інформаційним супроводом у севастопольських газетах. Головним лейтмотивом повідомлень було те, що це є благодійним вчинком «Аквалайн плюс» на користь збереження архітектурної спадщини Криму.

Чого тільки варте повідомлення, розміщене в номері «Урядового кур’єра» 19 лютого 2008 року: «У Балаклаві протягом року відновлять колишню дачу актриси Соколової, де у верхньому флігелі з 26 серпня до 12 жовтня 1907 року мешкала… Леся Українка. Про це повідомили у керівництві підприємства «Аквалайн плюс», яке, окрім цієї будівлі, повністю відновить у первинному вигляді ще три архітектурні споруди, що мають архітектурну цінність та включені до переліку пам’яток історії та архітектури».

Проте до середини липня на місці знесених будинків відновлювальних робіт не видно. Представник фірми «Аквалайн плюс», який публічно представляє компанію, Сергій Настенко, під час розбирання будинків показував пронумероване каміння, з якого нібито відновлять пам’ятки. За свідченнями місцевих жителів, те каміння там досі так і лежить. До речі, сам пан Настенко є відомою особою. Свого часу, в 1992 році, він командував кораблем ЧФ, який вийшов з Севастополя, першим на флоті підняв український прапор і дістався Одеси. Зараз розглядається питання надання йому звання Героя України.

Щоб прояснити ситуацію, «Главред» зв’язався з музеєм Лесі Українки в Ялті. Там нам повідомили, «що про знесення ще не чули. Проте в Криму поширилася практика брати ділянку з архітектурними пам’ятками в оренду на 49 років, доводити будинки до руйнування і будувати там хмарочоси. Мабуть, саме так вчинили в Балаклаві. До речі, саме так чинять зараз з будинком, де жила Леся Українка в Ялті. На наші численні скарги місцева влада не реагує».

Не мають великого оптимізму щодо відновлення будинку Лесі Українки і севастопольські журналісти. Оскільки затягування термінів наштовхує на підозри про те, що вся ця історія з експертизами, заявами про «ураження грибком», нумерацією каміння була тільки прикриттям задля руйнування «непотрібних» будівель. У ході свого розслідування «Главред» так і не дістав спростування підозр, що від самого початку на Балаклавській набережній просто хотіли звільнити територію для новобудов.

Ось чому «Главред» зв’язався безпосередньо з представником інвестора Сергієм Настенком, щоб все-таки з’ясувати, як іде процес відновлення пам’яток архітектури. За його словами, досі триває підготовча робота, проводяться експертизи й отримуються дозволи на відновлення будинків. Проводяться археологічні розкопки на місці будинків, підбирається підрядчик, який здійснюватиме реконструкцію.

Представник інвестора також відмовився розповісти, чому з будівельного майданчика пішла попередня компанія-підрядник, як і те, хто є справжнім власником фірм «Аквалайн плюс» та «Українсько-інвестиційний центр». Сергій Володимирович просто запевнив «Главред», що до весни 2009 року результати відновлення архітектурних пам’яток на набережній буде видно. Сподіваємося на це і ми…

А власники хто?

«Главред» звернувся з офіційним запитом щодо засновників компаній «Аквалайн плюс» та «Українсько-інвестиційний центр». Ми отримали витяг з єдиного державного реєстру юридичних осіб, де вказано, що ТОВ «Аквалайн плюс» засновано в переддень отримання власності на набережну Балаклави 2006 року й зареєстровано в місті Ялта. Статутний фонд компанії становить усього 37 000 гривень. Засновником компанії є ТОВ «Кепітел білдінг корпорейшен», яке зареєстровано в місті Донецьку, на проспекті Богдана Хмельницького, 102.

У свою чергу, ТОВ «Українсько-інвестиційний центр» також зареєстровано напередодні отримання власності на набережну в липні 2006 року, але вже в місті Донецьку, і знаходиться воно знову ж таки за адресою – проспект Богдана Хмельницького, 102. Статутний фонд компанії – 35 000 гривень. Засновник підприємства – та ж «Кепітел білдінг корпорейшен».

«Главред» звернувся з офіційним запитом щодо засновників «Кепітел білдінг корпорейшен». Витяг з єдиного реєстру юридичних осіб вказує, що ТОВ «Кепітел білдінг корпорейшен» засновано в 2005 році та має солідніший статутний фонд – майже 5 мільйонів гривень. Його засновниками є Федорук Андрій Михайлович та компанія «Менеджмент ассетс корпорейшн», яка також зареєстрована на проспекті Богдана Хмельницького, 102 в Донецьку.

За даними видання «Острів», Андрій Михайлович Федорук у 2005 році був засновником різних рівнів у компанії «Веспром», на телеканалі НТН та в «Укрбізнесбанку». За дивним збігом обставин, формальним власником яхти «Центуріон», на якій плаває Олександр Вікторович Янукович, є саме фірма «Веспром», про що рік тому писав «Обозреватель» і що ні одним із фігурантів статті спростовано не було.

У 2006 році в своїй біографії Віктор Янукович зазначив місце роботи свого старшого сина – заступник гендиректора ВАТ «Донбаснафтопродукт». Саме ця компанія є власником будинку в Донецьку на проспекті Б. Хмельницького, 102, про що писало донецьке видання «Острів». Те ж видання зауважувало, що власність на цей будинок опосередковано має родина Януковичів.

Значною мірою ситуацію з власниками цілої низки названих в статті компаній вдалося прояснити, отримавши офіційний витяг з єдиного реєстру юридичних осіб України щодо засновників ТОВ «Менеджмент ассетс корпорейшн». Попри запевнення джерел «Главреда», що власниками компаній, які мають власність на частину набережної в Балаклаві, є названі народні депутати, інформація з витягу стала досить несподіваною, адже засновником «Менеджмент ассетс корпорейшн» виявився Олександр Вікторович Янукович. Коло замкнулося. Як бачимо, власник компанії дійсно є членом родини Януковичів, проте не молодший син тіньового прем’єра, а старший.

Отже, таким чином з великою часткою ймовірності можна припускати, що роботи на набережній Балаклави проводять підприємства, які мають безпосередній стосунок до людей, на яких вказують місцеві журналісти, політики та офіційні документи. «Главред» намагався отримати коментар і у згадуваних Миколою Томенком Антона Пригодського та Віктора Януковича-молодшого щодо ситуації на Балаклавській набережній, проте у прес-службі парламентарів обіцяли відповісти тижнів через три. Олександр Вікторович взагалі є особою непублічною, тож з ним зв’язатися також не вдалося. Тому як тільки шановні народні депутати та Олександр Янукович матимуть бажання висловитись щодо даного матеріалу, редакція надасть право їм це зробити у найближчих номерах.

Микола ТОМЕНКО, народний депутат, БЮТ

У Балаклавській бухті, яка номінується на звання одного з «7 чудес України», відбувається руйнування історичних архітектурних об’єктів XVIII-XIX століть. Серед таких об’єктів – і так званий будинок Лесі Українки, дача, де видатна поетеса деякий час жила та лікувалася. До речі, біля Балаклавської бухти навіть встановлено пам’ятник Лесі Українці, на честь її перебування у цьому місті. Місцеві жителі кажуть, що частина набережної, де знаходиться, зокрема, і будинок Лесі Українки, була викуплена фірмою, яку пов’язують з народним депутатом від Партії регіонів Антоном Пригодським та Віктором Януковичем-молодшим. На набережній було зруйновано два будинки – пам’ятки архітектури місцевого значення. Сьогодні більша частина набережної обнесена парканом і на ній не залишилося жодного будинку. Спочатку підрядником робіт була компанія «Планета-Буд». Але зараз там роботи зупинено. Найсумніше, що пам’ятки зруйновано, і вони не підлягають відновленню. Сумно, що у нових власників не вистачило розуму відреставрувати ці будинки. Очевидно, що у відреставрованому вигляді вони несли б крім матеріальної цінності ще й духовну. Треба, щоб кримська влада зараз запропонувала єдиний підхід до будівництва в Балаклавській бухті, адже там крім руйнування історичних пам’яток ще й просто зводять багатоповерхівки, які естетично не поєднуються з природною красою цього об’єкта.

Сергій НАСТЕНКО, представник інвестора

Пам’ятками архітектури на Балаклавській набережній довго ніхто не займався, і вони саморуйнувалися. Коли ми прийшли на цей об’єкт, то відразу зайнялися цією проблемою, шукали шляхи відновлення історичної пам’ятки. Були задіяні науково-дослідні інститути й створена група, яка збирала фотографії об’єктів для їх відновлення. У результаті ми найняли проектну організацію, яка має право займатися реконструкцією пам’яток архітектури. На жаль, будинки не підлягали відновленню. Тож їх треба було розібрати і заново зібрати. Під час демонтажу було проведено фотофіксацію кожного елемента й усіх споруд в цілому. Усе пронумеровано для подальшого відновлення. Здійснена величезна робота з лінійками та циркулями, що зайняла близько півтора місяця. Після цього провели демонтаж зі збереженням усіх архітектурних елементів. Зараз проект реконструкції пам’яток архітектури вже створений. Він знаходиться на стадії державної експертизи, що може зайняти півтора місяця. На основі результатів експертизи ми отримаємо дозвіл наймати підрядну організацію, яка має ліцензію на роботу з архітектурними пам’ятками. Після цього будинки буде відтворено

Але ж будинки розібрали ще на початку лютого, а на майданчику ще нічого не зроблено?

У нас тут сейсмічно активний район, а будинки були без міцного фундаменту. Для того, щоб реконструювати, їх слід укріпити знизу. А для цього треба дослідити ґрунт під фундаментами. Проектний інститут зараз розробляє спеціальний фундамент, щоб все відповідало проектним нормам. Тривають археологічні дослідження ділянок під будинками. Адже на місці цих споруд існувала фортеця, це теж треба дослідити. Тож за погодженням із заповідником «Херсонес Таврійський» зараз ведемо археологічні розкопки. У цьому плані є дуже багато норм, які ми маємо виконати.

Коли плануєте закінчити відновлення архітектурних пам’яток на набережній?

Зазвичай проектування займає більшу частину роботи й часу, це найважче. Думаю, наступної весни ми вже матимемо результати нашої праці, я на це щиро надіюсь.

Чому «Планета-Буд» пішла з будівельного майданчика?

Це комерційна таємниця. Необов’язково, щоб працював один генпідрядник. Нас щось не задовольнило, але нічого поганого про них не скажу.

Хто власник компанії, яка володіє земельною ділянкою?

Власники компанії «Аквалайн плюс» та «Українсько-інвестиційний центр», більше про них сказати не можу.