Командний пункт батареї

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський р-н, Малахів курган.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою могутнє підземне спорудження довжиною 7 м і шириною 3 м. Товщина бетонного перекриття – 0,8 м. У підземне укриття веде вузька щілина шириною 0,9 м та довжиною 6 м. Спуск складається із шістнадцяти сходинок. Вхід у даний час закритий залізними ґратами (його ширина – 0,85 м, довжина – 0,45 м). Зверху командний пункт має земляне перекриття товщиною 1 м, шириною 7 м і довжиною 12 м. З північної сторони розташоване закритий ґратами вентиляційний отвір розміром 80×35 см. На меморіальній кам’яній стінці розміром 84×54×40 см, виконаної з кримбальського вапняку, вмонтована чавунна дошка (84×54 см) з написом: “Здесь находился командный пункт артиллерийской батареи под командованием капитан-лейтенанта Матюхина Алексея Павловича”.

У період героїчної оборони Севастополя 1941-1942 рр. на Малаховому кургані була встановлена батарея № 111 (з 2 березня 1942 р.- № 701), якою командував капітан-лейтенант Матюхін О.П.

Командний пункт батареї спочатку розташовувався в оборонній вежі періоду Кримської війни. До весни 1942 р. недалеко від гармати № 1 було побудовано підземний командний пункт із залізобетонним перекриттям, здатним витримати влучення 152-х міліметрового снаряда. З командного пункту здійснювалося керівництво діями батареї й керування вогнем. Коректувальний пункт батареї знаходився на висоті Цукрова головка. Ним командував лейтенант Кімстач А.М. Вогонь батареї протягом всієї оборони міста був успішним. 1 липня 1942 р., після запеклого бою, захисники вивели з ладу гармати й залишили Малахів курган.

У 1958 р. командний пункт було розчищено, й біля входу в нього поставлена меморіальна кам’яна стінка з чавунною плитою.

Пам’ятник встановлено з ініціативи військової частини.

Автор невідомий.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975 р.

Охоронний № : 114.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. встановлено границі охоронної зони Малахового кургану: площа біля входу на Малахів курган – вул. Островського (включаючи площу Жерве) до злиття з охоронною зоною пам’ятника Істоміну – вул. Істоміна-вул. Героїв Севастополя.

Архів Воєнно-морського Флоту.- Фонд.1087.

Фонди Музею героїчної оборони і визволення Севастополя. Севастополь.

Прохорова Т.С. Страницы одной жизни // Слава Севастополя.- 20.03.1960, 27.03.1960, 10.04.1960, 17.04.1960, 21.05.1960.

Ткаченко Д. Овеянный славой.- Крымиздат, 1963.

Пам’ятник воїнам батареї О.П. Матюхіна. Командний пункт батареї. Схематичний план.