Склад боєзапасів гармати № 1

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський р-н, Малахів курган.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою могутню залізобетонну споруду довжиною 5,7 м, шириною 4,2 м та товщиною бетонного перекриття 0,35 м. Униз ведуть 12 сходинок. Розміри дверей: ширина – 0,85 м, висота – 1,7 м. Товщина стін складу, виконаних з неопрацьованого каменю, – 0,6 м. На залізобетонній плиті встановлена меморіальна стінка, виконана з кримбальського вапняку (88×86×54 см), в якій зверху вмонтована чавунна дошка (75×44 см) з написом: “Здесь находился склад боезапасов 1-го орудия артиллерийской батареи под командованием капитан-лейтенанта Матюхина Алексея Павловича”.

У період героїчної оборони Севастополя 1941-1942 рр. на Малаховому кургані була встановлена батарея № 111 (з 2 березня 1942 р.- № 701), якою командував капітан-лейтенант Матюхін О.П. Недалеко від гармати № 1 батареї в листопаді-грудні 1941 р. був побудований спеціальний склад боєзапасів. Спочатку склад було вирито у землі й перекрито дерев’яним настилом із земляним покриттям. Пізніше він був зроблений із залізобетону. Перекриття складу могло витримати пряме влучення 152-х міліметрового снаряда. Снаряди для гармати на склад доставляли з арсеналу з північної сторони.

У 1958 р., з метою увічнення пам’яті захисників Севастополя, склад боєзапасів гармати № 1 був розчищений, реставрований й на ньому була встановлена меморіальна чавунна плита.

Пам’ятник встановлений з ініціативи військової частини.

Автор невідомий.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975 р.

Охоронний № : 114.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. встановлено границі охоронної зони Малахового кургану: площа біля входу на Малахів курган – вул. Островського (включаючи площу Жерве) до злиття з охоронною зоною пам’ятника Істоміну – вул. Істоміна-вул. Героїв Севастополя.

Архів Міністерства оборони.- Подольськ.- Фонд. 288.

Архів Воєнно-морського Флоту. Гатчина.- Фонд.10.