Церква св. Миколи

Церква будувалась у [1994] р. [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Найдавніші відомості датуються 1538 р. 1 У 1664 р. була збудована наступна дерев’яна церква. 2 У 1767 р., як свідчив напис на одвірку, коштом дідича графа Антонія Лещинського була збудована нова дерев’яна тризрубна однобанна (восьмерик над навою) церква та окрема дерев’яна дзвіниця. 3 Відновлювалася у 1839 р. З 1875 р. – православна. У 1882 р. збудовано нову муровану церкву в неоросійському стилі, освячення якої відбулося 27 грудня цього ж року. 4 Стару дерев’яну спродано на церкву до с Радостів. Мурована відновлювалась у 1890 р. 5 Зачинена після першої світової війни. Православна парафія відновлена під час другої світової війни. 6 Після виселення українців у 1947 р. під час акції “Вісла” церква зачинена і зруйнована. У 1995 р. в селі відновлена православна церква, філія парафії в Грубешові. 7

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 236.

2. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Шиховичи. // ХВЕВ, 1891. № 5. – С. 79-81.

3. Там само.

6. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.