Церква св.Іоана Богослова

Точна дата будівництва дерев’яної церкви в історичних джерелах не зазначена, проте в літературі її зведення датується XVII ст. Церква складається з трьох високих, квадратних у плані зрубів бабинця, нави та вівтаря, послідовно розташованих по осі захід – схід і оперезаних по периметру пластичним піддашшям на фігурних кронштейнах. Усі три приміщення перекриті рубленими двоярусними верхами восьмигранної форми, причому центральний з них майже вдвічі вищий за бічні. Домінування верху нави разом з її більшими розмірами та висотою, а також значно кращим освітленням приміщення сприяє композиційному виділенню центральної частини в загальній структурі споруди. Найпослідовніше домінантна роль нави виявлена в інтер’єрі, чому сприяє розташування всіх найголовніших пластичних і художньо-декоративних акцентів – складного за формою двоярусного вирізу в західній стіні, монументального чотириярусного іконостаса з царськими вратами та іконами XVIII ст. тощо.

Властиві Іоанобогословській церкві вишукані пропорції головних елементів, а також уміле використання різноманітних композиційних та художньо-декоративних прийомів дають змогу зарахувати її до найкращих зразків подільської школи української дерев’яної архітектури.

В.Т.Завада

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 242.