Церква св.Кузьми і Дем’яна

Розмір зображення: 600:405 піксел

Дерев’яна церква св.Кузьми і Дем'яна 1837 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 149].

Skwirtne, gmina Uście Gorlickie

Cerkiew greckokatolicka pw. świętych Kosmy i Damiana w Skwirtnem wzniesiona została w 1837 r. w typie zachodniołemkowskim. Świątynia trójdzielna zbudowana w konstrukcji zrębowej, pobita jest i pokryta gontami. Dachy zwieńczone są zakończonymi kopulasto wieżyczkami z wielobocznymi, ślepymi latarniami. Dekoracja malarska wnętrza z ok. 1900 r., złożona jest z motywów figuralnych i ornamentalnych. Wyposa-żenie cerkwi pochodzi głównie z XVIII-XIX w. Zachowały się pozostałości ikonostasu z XVIII-XIX w. m.in. z XVIII-wiecznymi ikonami Matki Boskiej z Dzieciątkiem i Chrystusa Pantokratora. Ołtarz główny datowany jest na połowę XIX w. Do wyposażenia należą także krzyż procesyjny dwustronnie malowany z XVIII-XIX w. i dwa krzyże ołtarzowe cerkiewne z tego samego czasu. Obecnie kościół filialny rzymskokatolicki po tym samym wezwaniem.

Джерело:

Cerkiew filialna greckokatolicka pw. Świętych Kosmy i Damiana z I. poł. XlX w., obecnie kościół rzymskokatolicki; trójdzielna, konstrukcji zrębowej, pokryta gontem; wyposażenie z XVlll-XlX w. Wzniesiona w typie zachodniołemkowskiego budownictwa cerkiewnego. Wieża konstrukcji słupowo-ramowej z izbicą, zwieńczona namiotowo-baniastym hełmem ze ślepą latarnią i kopułką. Dachy nawy i prezbiterium zwieńczone zakończonymi kopulasto wieżyczkami z wielobocznymi, ślepymi latarniami. Nawa i prezbiterium nakryte są pozornymi sklepieniami kopulastymi, a babiniec stropem płaskim. Chór muzyczny nadwieszony wzdłuż ścian babińca i częściowo ścian nawy. Deski balustrady chóru ozdobnie wycinane. Dekoracja malarska wnętrza z ok. 1900 r. Wyposażenie cerkwi: – pozostałości ikonostasu z ikonami – ołtarz główny z połowy XIX w. – krzyż procesyjny dwustronnie malowany – dwa krzyże ołtarzowe cerkiewne.