Пімсти смерть великих лицарів

Сосновець м

Сосновець (пол. Sosnowiec) — промислове місто в південно-західній Польщі, у Верхньосілезькому вугільному басейні.

За даними О. Колянчука у військових частинах Сосновця було інтерновано не численних вояків УНР.

На православній ділянці міжконфесійного цвинтаря: могила Івана Фещенка-Чопівського (1884–1952), віце-прем’єра Уряду УНР, згодом професора Гірничо- -Металургійної академії у Кракові (символічний – вчений похований на лагерному цвинтарі в с. Абезь, республіки Комі в Росії); гріб його дружини Зінаїди Фещенко- -Чопівської (1893–1949), діячки Союзу українок-емігранток та «Просвіти»; поховання генерала Володимира Сінклера (1879–1945), начальника Генерального штабу Армії УНР, у 1920 р. члена української дипломатичної місії у Варшаві (його підпис видніє на польсько-українській військовій конвенції від 24 квітня 1920); разом із ним похована його дружина Людмила (1889–1965); могила сотника Генерального штабу Армії УНР Петра Вдовиченка-Коморового.

Джерела:

Колянчук О. Українські політичні емігранти в науковому, культурному, суспільному і господарському житті Другої Речі Посполитої. Перемишль: Південно-східний науковий інститут в Перемишлі, Перемишль 2017 р. -389 с.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"