Петропавлівська фортеця

Трагiчно завершив життя наказний гетьман Лiвобережної України Павло Полуботок (1660-1724). За участь у старшинськiй змовi проти I. Мазепи вiн був заарештований i надовго усунений вiд державної дiяльностi. Згодом став наказним гетьманом, виступав за вiдновлення гетьманства, лiквiдацiю Малоросiйської колегiї, яка поступово перебирала на себе все адмiнiстративне управлiння в Лiвобережнiй Українi. Позицiя П. Полуботка викликала незадоволення царського уряду. Пiсля звернень до царя з проханням скасувати Малоросiйську колегiю та вiдновити гетьманство, вiн був заарештований i ув’язнений у Петропавлiвськiй фортецi, де закiнчив свiй життєвий шлях [Народженi Україною. – К., 2002. – Т. 1.- С. 684-685].